Czekoladowa Wielkanoc – tradycyjne ciasta w nowej odsłonie.
Wielkanoc kończy czterdziestodniowy okres Wielkiego Postu. Nagrodą za okres wyrzeczeń są tradycyjne babki i baby, całe mnóstwo serników, pascha, kruche mazurki, keksy, sękacze, torty i wiele innych słodkości. Ciasta wykończone czekoladą i udekorowane pięknymi czekoladowymi dekoracjami są ozdobą naszych świątecznych stołów, zachwycają wyglądem, pozwalają cieszyć się wspaniałym smakiem i umilają spotkania w rodzinnym gronie. Niewątpliwie jest to bardzo gorący okres w cukiernictwie. W waszych pracowniach praca idzie pełną parą na długo przed samymi świętami.
Jajka są nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych, symbolizują związek z płodnością i wiosną. Czekoladowe jaja wielkanocne zaczęły pojawiać się pod koniec XIX w. Dzisiaj w cukierniach często zachwycają swoją formą i designem. Mogą być elementem dekoracyjnym, słodkim deserem lub prezentem. „Easter Egg Hunt” – polowanie na wielkanocne jajka, jest popularną zabawą związaną ze Świętami Wielkanocnymi. Czekoladowe jaja chowane są przez rodziców w domu i ogrodzie. Zadaniem dzieci jest ich znalezienie. W naszej Akademii Umiejętności Inspiracja też co roku kreujemy fantazje na temat czekoladowych jaj – poniżej prezentujemy Wam efekt tegorocznej pracy. Czekoladowe jajo finezyjnie oplecione czekoladowymi kwiatkami.
Za królową wielkanocnych słodkości uważa się Babę drożdżową– tradycyjnie ucieraną z dużą ilością jajek, oblaną czekoladą! Każdy ma swój sekretny przepis i pomysł na dekoracje. Nasza oferta dekoracji czekoladowych Barbara Decor dedykowanych na Wielkanoc pozwoli ubrać Babę w piękne kreacje – tak, nazwa nie jest przypadkowa, to ciasto jest kapryśne i delikatne jak Kobieta, która- jak wiadomo- uwielbia się stroić.
Najbardziej tradycyjnym polskim świątecznym ciastem, którego nie może zabraknąć jest Mazurek. Do jego przygotowania najczęściej używa się dwóch różnych ciast: kruchego i biszkoptowo-tłuszczowego lub orzechowego, często migdałowego. Nadziewa się go masami: orzechową, kajmakową, czekoladową, owocową lub marmoladą. Bywają kwadratowe, okrągłe lub w formie jaja – zawsze jednak pięknie udekorowane owocami, orzechami i czekoladowymi dekoracjami. Płaski i niepozorny urzeka swoją urodą. Zaskakujące jest też to, że sam pomysł na to ciasto pochodzi najprawdopodobniej ze wschodu, skąd w XVII wieku dotarł do Polski razem z Turkami. Z tamtejszej kuchni pochodzi uznawana za przodka mazurka baklawa. Poznajcie naszą wariację na temat Mazurka. W zupełnie nowej, niebanalnej odsłonie, na spodzie z kruchego ciasta migdałowego, z masą pralinową na bazie białej czekolady, prażynek i past orzechowych, z dodatkiem kajmaku – pięknie udekorowany czekoladowymi dekoracjami z motywami Wielkanocy.
Kolejnym klasykiem, który powinien pojawić się na wielkanocnym stole jest Pascha. Do Polski przywędrowała z Kresów, a jej pochodzenie przypisują sobie kuchnie: żydowska, ukraińska czy rosyjska. Zawsze jednak wykonywana podczas Wielkanocy, tradycyjnie z użyciem twarogu, mleka, śmietany, masła, z dodatkiem jajek, wanilii i bakalii. Jej nazwa oznacza Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego. Nasi Technologowie przygotowali wyjątkową recepturę na Paschę, którą proponują w formie jajek-monoporcji. Pięknie wykończone i udekorowane Kurczakami i Kogucikami. W ich sercu znajdziemy aksamitne cremoux pomarańczowe, otoczone tradycyjną masą twarogową, podane na kruchym ciastku waniliowym.
https://www.barbara-luijckx.pl/nasze-kreacje,pascha-wielkanocna,476.html
Dla koneserów innowacyjnych rozwiązań proponujemy przepis na Wielkanocny Tort – znajdziemy tam odrobinę elegancji i mnóstwo wyrafinowanego smaku. Receptura na tort oparta jest na marchewkowym biszkopcie, kremie jogurtowym, puszystym musie z białej czekolady i orzeźwiającym smaku brzoskwini i rokitnika.
https://www.barbara-luijckx.pl/…/Tort_Wielkanocny.pdf
Jeszcze odrobina inspiracji dla gastronomii- Słodki Wielkanocny Ogródek, w którym zakwitły prawdziwe czekoladowe kwiaty! Jest to bardzo ciekawy deser na talerzu, w którym możemy znaleźć pyszny smak, różne tekstury i ciekawą kompozycję. Chrupiące crumble, aksamitne cremoux, orzeźwiająca mięta i prawdziwa czekolada!
Kochani, życzymy Wam kolorowych, czekoladowych, zdrowych i rodzinnych świąt
– Zespół Barbara Luijckx.
