Dzwonki Mikołaja

Dzwonki Mikołaja

Tematyczny deser z piękną dekoracją Mikołaj i Kulką Sun, idealny na Mikołajki. Zimowy smak jabłka z cynamonem, masa sernikowa o smaku Irish Cream i wilgotny biszkopt z kawałkami chrupiących jabłek doskonale pasuje do uczczenia Mikołajek z przyjaciółmi i rodziną.

ZdjęcieRecepturaFilm

Użyte produkty i dekoracje

SUN
SUN
Kod 331036
MIKOŁAJ
MIKOŁAJ
Kod 33725
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

BISZKOPT Z JABŁKIEM
Składniki:
250 gCukier puder
250 gMąka migdałowa
70 gSkrobia ziemniaczana
170 gBiałka (1)
20 gŻółtka
170 gBiałka (2)
100 gCukier
200 gMasło
Jabłko pokrojone w kostkę
Przygotowanie:

Wymieszać w mikserze cukier puder z mąką migdałową, skrobią, białkami (1) i żółtkami. Ubić białka (2) z cukrem i delikatnie połączyć z pierwszą mieszanką. Dodać roztopione masło i wymieszać. Wylać na matę silikonową, posypać kostkami jabłka i piec w temp. 160°C przez około 15 minut.

ŻELKA JABŁKOWA Z CYNAMONEM
Składniki:
500 gPuree jabłkowe
100 gSok cytrynowy
100 gCukier
30 gŻelatyna
150 gWoda
3 gCynamon
Przygotowanie:

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać wszystkie pozostałe składniki, aż cukier się rozpuści. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać. Przelać do formy i zamrozić.

SERNIK ”IRISH CREAM”
Składniki:
250 gBiała czekolada 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
250 gŚmietana 30 - 33%
100 gMasło
450 gTwaróg mielony
25 gPasta Waniliowa Dreidoppel (kod 67310)
40 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
50 gPasta Irish Cream Dreidoppel (kod 00265)
Przygotowanie:

Roztopić czekoladę i zalać zagotowaną śmietaną wymieszaną z Sanettem tworząc ganasz. Ostudzić i zmiksować z masłem i twarogiem. Dodać pastę waniliową, pastę Irish Cream, wlać do foremek i zamrozić. Wlać masę serową do silikonowych foremek (do połowy objętości), wewnątrz umieścić zamrożoną żelkę jabłkową i wypełnić pozostałą masą serową. Przykryć biszkoptem i zamrozić.

POLEWA NABŁYSZCZAJĄCA
Składniki:
75 gWoda (1)
150 gCukier
150 gSyrop Glukozowy
100 gMleko skondensowane
10 gŻelatyna
50 gWoda (2)
150 gBiała czekolada 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
Barwnik biały
Przygotowanie:

Namoczyć żelatynę w wodzie (2). Z cukru, wody (1) i glukozy ugotować syrop o temperaturze 103°C. Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane i namoczoną żelatynę. Wymieszać blenderem. Na końcu dodać barwnik. Zamrożone musy oblać polewą nabłyszczającą o temp. ok. 30°C. Pasek czerwony.

Dekoracje

Mikołaj (kod 33725)
Kulki Sun (kod 331036)

schemat

Dzwonki Mikołaja - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Świąteczny Bûche
Świąteczny Bûche
Zdjęcie Zdjęcie
Gorąca Czekolada
Gorąca Czekolada
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Tarty, torty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Tarty, torty i monoporcje