Walentynki

Walentynki

Monoporcje na walentynki. Prosecco, truskawki i biała czekolada to romantyczne połączenie smaków, które „uderza” do głowy i serc zakochanych.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

SERCE I LOVE YOU
SERCE I LOVE YOU
Kod 33899
SERCE SERPENTYNA
SERCE SERPENTYNA
Kod 33945
SERCE DUO
SERCE DUO
Kod 33829
TY I JA zestaw
TY I JA zestaw
Kod 33900
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
CZEKOLADA DESEROWA 72%
CZEKOLADA DESEROWA 72%
Kod CHN72XXA3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

BISZKOPT CZEKOLADOWY
Składniki:
6Jaj
100 gMąka pszenna
80 gCukier
150 gMasło
150 gCzekolada deserowa 72% Barima Artisanal (kod CHN72XXA3)
10 gProszek do pieczenia
100 gKrokant z orzecha laskowego Barima Artisanal (kod 6149)
Przygotowanie:

Masło z czekoladą roztopić w mikrofalówce. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło z czekoladą i krokant z orzecha laskowego, wymieszać i rozsmarować na blaszce do pieczenia. Piec przez 25 min w temperaturze 170°C.

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
250 gŚwieże truskawki}Cukier
50 gOcet balsamiczny
20 gPasta truskawkowa Dreidoppel (kod 0207)
8 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Truskawki pokroić w drobną kostkę. Z cukru i octu przygotować gastrique i dodać truskawki. Lekko podgotować, dodać pastę truskawkową oraz Sanett i podgrzać do temperatury minimum 60°C. Przełożyć do formy silikonowej i zamrozić.

MUS PROSECCO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
150 gŚmietana 30%
200 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
50 gCukier
50 gWoda
3Żółtka
200 gUbita Śmietana 30%
25 gPasta Prosecco Dreidoppel (kod 230)
24 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Rozpuścić Sanett w 150 g zagotowanej śmietany, wlać do czekolady i dokładnie wymieszać tworząc ganasz. Z cukru i wody ugotować syrop. Żółtka ubić na puszystą pianę, a następnie zaparzyć gorącym syropem i ubijać, aż piana zrobi się prawie biała. Ubitą śmietanę połączyć z pianą z żółtek i dodać do ganaszu razem z pastą Prosecco.

Foremki silikonowe zalać do połowy musem, włożyć zamrożoną galaretkę i wlać pozostałą część musu. Na końcu dodać wykrojony w kształcie formy biszkopt czekoladowy i całość zamrozić.

Zamrożone musy pokryć białym zamszem w sprayu Barima Artisanal Color (kod AP0379NE) oraz barwnikami perłowymi w sprayu Barima Artisanal Color: złoty (kod AP0201OR) i liliowy (kod AP0201GL).

Dekoracje

Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:

- Serce Serpentyna (kod 33945)
- Serce Duo 3D (kod 33829)
- Serce I Love You 3D (kod 33899)
- Ty i Ja - zestaw (kod 33901).

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Rose Pink
Rose Pink
Zdjęcie
Zakochane ptysie _ Lovissimo Choux craquelin
Zakochane ptysie
Film Receptura Zdjęcie
Różowy bukiet
Różowy bukiet
Receptura Zdjęcie
Skrzydła amora
Skrzydła amora
Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Tarty, torty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Tarty, torty i monoporcje