Tort makowo - marcepanowy
Tort makowo - marcepanowy - Zdjęcie 0
Tort makowo - marcepanowy
BISZKOPT MAKOWY (6xØ14cm)
Składniki:
  • 100g Żółtka
  • 70g Marcepan 65% - BARIMA ARTISANAL (kod 6161)
  • 100g Mak
  • 220g Białka
  • 70g Cukier
  • 50g Mąka pszenna
  • 20g Mąka ziemniaczana
  • 4g Proszek do pieczenia
Wykonanie:
W mikserze na wolnych obrotach utrzeć żółtka z marcepanem. Zaparzyć mak, zmielić, ostudzić i dodać do utartej masy. Osobno ubić białka z cukrem na sztywną pianę, następnie połączyć obie masy, jednocześnie dodając mieszankę mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Nałożyć masę do 6 rantów Ø14cm i piec w temp. 190°C przez ok. 15 min.
PONCZ
Składniki:
Wykonanie:
Zagotować wodę z cukrem. Po wystudzeniu dodać pastę pomarańczową i spirytus. Użyć do nakropienia biszkoptu.
MUS CZEKOLADOWO – MARCEPANOWY (3xØ16cm)
Składniki:
Wykonanie:

W zagotowanej śmietanie rozpuścić Sanett oraz marcepan i zalać nią czekoladę. Następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.

Tort pokryć masą cukrową Top Decor – BARIMA ARTISANAL (kod 60198) oraz udekorować perełkami cukrowymi – BARBARA DECOR
- niebieskie (kod 09926)
- różowe (kod 09725)
- ecru (kod 09923)