Praliny
dla kogo?
Dla wszystkich chcących zdobyć lub poszerzyć wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne w dziedzinie produkcji pralin. Dla poszukujących inspiracji w kreowaniu nowych smaków i konsystencji nadzień oraz zainteresowanych różnorodnymi technikami wytwarzania pralin.
zakres szkolenia:
  • Co to jest czekolada?
  • Proces produkcji czekolady od ziarna kakaowego.
  • Rodzaje i skład czekolad.
  • Dobór odpowiednich czekolad do produkcji.
  • Co to jest temperowanie czekolady?
  • Różne metody temperowania czekolady.
  • Niezbędne warunki i wyposażenie.
  • Ogólna wiedza na temat surowców do produkcji pralin i ich parametrów.
  • Warunki przechowywania czekolady i pralin.
  • Temperowanie czekolady na kilka sposobów.
  • Wylewanie korpusów pralinowych w formach: standardowych i magnetycznych.
  • Techniki wytwarzanie nadzień i ganaszy.
  • Kreowanie smaków i różnorodnych konsystencji.
  • Praliny krojone: cięcie za pomocą gitary, oblewanie, dekorowanie.
  • Produkcja trufli.
  • Zastosowanie barwników i folii transferowych.
  • Figury czekoladowe.
Korzystając z formularza kontaktowego podajesz swoje dane osobowe. Informacje na temat świadczonych usług elektronicznych, zasad działania Serwisu oraz przetwarzania danych osobowych przez Administratora znajdują się w Regulaminie.