Doświadczenie
- 2007-2011 — Maison Fauchon, Paryż, Francja — Chef de Partie
- 2011-2014 — Hôtel Plaza Athénée, Paryż, Francja — Sous-Chef w zespole Christophe’a Michalaka
- 2013 — zdobycie tytułu Europejskiego Pucharu Sztuki Cukrowej w 2013 roku
- 2014-2016 — Hotel Peninsula, Paryż, Francja — Praca w hotelu wraz z Julienem Alvarezem, Mistrzem Świata Cukierników z 2011 roku
- 2016-2021 — Park Hyatt Paris Vendôme, Paryż, Francja — Pastry Chef
- 2021-2023 — Cukiernia Emma, Nantes, Francja — Dyrektor działu kreacji receptur i produkcji
- Od 2023 — ADN Sucré – właściciel oraz szkoleniowiec
Biogram
Jimmy to specjalista, który doskonalił swoje cukiernicze rzemiosło pracując i ucząc się od legend, takich jak Jacques Bellanger (MOF) z cukierni LA MAISON BELLANGER oraz Laurent Le Daniel (MOF) z cukierni Patisserie Laurent Le Daniel. Te doświadczenia pozwoliły mu zrozumieć, że cukiernictwo to jego pasja. W kolejnych latach pracował dla uznanych francuskich cukierników i w największych paryskich pracowniach zdobywając niezwykłe umiejętności. I tak w 2007 roku dołączył do Maison Fauchon awansując do stanowiska Chef de Partie. Cztery lata później Jimmy Mornet dołączył do sławnego i jakże prestiżowego zespołu Christophe’a Michalaka, znanego francuskiego mistrza cukierniczego, odpowiedzianego za desery w paryskim hotelu Plaza Athénée. Jimmy szybko objął stanowisko jego zastępcy, po zdobyciu tytułu Europejskiego Pucharu Sztuki Cukrowej w 2013 roku.
Bardzo kreatywny i wybitny w technice cukierniczej, zasłynął także ze swojej pracy podczas otwarcia prestiżowego Hotel Peninsula w 2014 roku, gdzie pracował z Julienem Alvarezem, wyróżnionym tytułem Mistrza Świata Cukierników w 2011 roku.
W kwietniu 2016 roku, po wielu bogatych doświadczeniach w prestiżowych pracowniach, Jimmy Mornet objął kierownictwo cukierni w Park Hyatt Paris Vendôme, po raz pierwszy jako dowodzący Pastry Chef, gdzie piastował tę funkcję przez 5 lat. Z końcem 2021 roku, Jimmy Mornet opuścił region paryski i rozpoczął pracę jako dyrektor w cukierni Emma w Nantes. Nadzorował tam zespół 60 cukierników, zarządzał działem kreacji receptur i produkcją.
W 2023 roku Jimmy założył ADN Sucré, firmę doradczą i szkoleniową, aby dzielić się swoim innowacyjnym podejściem do cukiernictwa francuskiego, przywiązując dużą wagę do estetyki. W jego kursach zawsze zwraca uwagę na szczegóły, odkrywa na nowo tradycyjne receptury, pozostając wiernym jakości i smakowi produktów.