Witaj na blogu firmy Barbara Luijckx!

Zapraszamy Cię do świata pełnego czekoladowej inspiracji, piękna i cukierniczych możliwości. Ten blog to przestrzeń, w której odkryjesz wiele fascynujących receptur z różnych zakątków świata, poznasz najnowsze techniki cukiernicze oraz (przede wszytskim) dowiesz się więcej o ofercie i życiu firmy Barbara Luijckx.

Talerz pełen miłości — deser na talerzu na Walentynki

2025-01-20

Desery walentynkowe, które skradną serce

Walentynki to wyjątkowa okazja, aby celebrować miłość w sposób, który rozgrzeje serca – i podniebienia. To czas, gdy drobne gesty mają szczególne znaczenie, a słodkie smaki stają się doskonałym sposobem na wyrażenie uczuć. Niezależnie od tego, czy chcecie stworzyć romantyczne desery w menu Waszych restauracji, uatrakcyjnić ofertę w kawiarniach czy cukierniach, czy też planujecie romantyczną kolację, by zaskoczyć ukochaną osobę czymś wyjątkowym – walentynkowy deser poruszy wszystkie serca. Przygotowaliśmy kilka […]

#Receptura#walentynki#Zdjęcie
Czytaj dalej open book

2024-12-07

Jak zrobić praliny czekoladowe, które zachwycą klientów?

Praliny czekoladowe to symbol wyrafinowanego smaku i luksusu. Są uwielbiane zarówno jako prezent, jak i wykwintny deser. W tym artykule podpowiemy, jak zrobić praliny czekoladowe, które przyciągną uwagę klientów i zaspokoją ich najbardziej wymagające podniebienia. Czym są praliny? Praliny to małe, eleganckie czekoladki, często z wykwintnym nadzieniem, które wyróżniają się piękną formą i delikatnym smakiem. Ich historia sięga XVII wieku, kiedy to w Belgii i Francji zaczęto tworzyć […]

#Barima#Receptura#Temperowanie czekolady#Zdjęcie
Czytaj dalej open book
Świąteczny Las

2024-11-07

Inspiracje na Boże Narodzenie – Tradycyjne ciasta i desery świąteczne z różnych zakątków świata

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, w którym domy wypełniają się zapachem pierników, cynamonu, cytrusów i czekolady. W każdym zakątku świata tradycje kulinarne związane z Bożym Narodzeniem są różnorodne, a świąteczne stoły zdobią nie tylko regionalne potrawy, ale także wyjątkowe ciasta i desery. W artykule przyjrzymy się, jakie słodkości królują na stołach w różnych krajach i jak można połączyć tradycję z nowoczesnymi rozwiązaniami cukierniczymi. Tradycyjne ciasta i desery na Boże Narodzenie z całego świata – […]

#Boże Narodzenie#Receptura#Szkolenia#Zdjęcie
Czytaj dalej open book
Premiera nowych dekoracji - trendy na rok 2025

2024-10-23

Premiera katalogu dekoracji No. 07 – Trendy cukiernicze

Tworzenie katalogu pełnego nowych dekoracji czekoladowych to zawsze fascynujący proces, w który wkładamy całą naszą kreatywność, wiedzę i pasję do cukiernictwa. Każda nowa edycja katalogu Barbara Decor to efekt wielu miesięcy pracy, eksperymentów i poszukiwań inspiracji, by dostarczyć Wam wyjątkowe rozwiązania do dekorowania wypieków i deserów. Katalog No. 07 to aż 70 nowych, starannie zaprojektowanych wzorów dekoracji czekoladowych, które zostały podzielone na 19 kategorii tematycznych. W ofercie znajdziecie m.in. eleganckie […]

#Katalog No. 7#nowe dekoracje#Premiera#trendy na 2025 rok
Czytaj dalej open book
Halloweenowy deser na talerzu

2024-09-20

Słodkości na Halloween – nasze propozycje na „straszne” desery!

Halloween to doskonała okazja, aby poeksperymentować w Waszych pracowniach i zaskoczyć swoich klientów wyjątkowymi deserami. Jak połączyć smakowite słodkości z „upiornym” klimatem tej wyjątkowej nocy? Oto kilka inspiracji na przerażająco pyszne desery, które zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych! Jak przygotować desery, ciasta i inne wypieki na Halloween? Przygotowanie deserów na Halloween wcale nie musi być skomplikowane! Wystarczy, że połączycie klasyczne przepisy z kilkoma kreatywnymi detalami i użyjecie jesiennych […]

#Receptura#Zdjęcie
Czytaj dalej open book