
Ptysie na Halloween
Wyrazisty, pomarańczowy kolor ciasta choux i aksamitny krem tworzą bazę dla nowej, sezonowej dekoracji: Pająka oraz zielonego liścia z czekolady. Te detale wprowadzają halloweenowy klimat i sprawiają, że każdy wypiek staje się mini dziełem sztuki. To propozycja idealna na jesień – wyróżniająca się wyglądem, spójna kolorystycznie i gotowa na straszne Halloween.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA

Zagotować wodę z mlekiem, masłem i solą. Dodać mąkę i zaparzać cały czas mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Zaparzone ciasto ostudzić do 60ºC i wyrabiać w mikserze, dodając kolejno po jednym jaju. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i uformować z niego ptysie na blaszce wyłożonej pergaminem.
Wymieszać wszystkie składniki. Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru pergaminowego na grubość 2mm i wyciąć z niego kółka nieco większe od wyszprycowanych ptysi. Ułożyć krążki na surowych ptysiach i piec w temperaturze 160ºC przez 45 min.
Wodę, pure morelowe (1) i glukozę podgrzać do 40C. Trehalozę wymieszać z pektyną i dodać do puree. Dokładnie wymieszać i gotować przez 2 minuty. Następnie dodać puree morelowe (2) oraz sok z cytryny i wymieszać. Gotową konfiturę schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
Śmietanę(1) zagotować z cukrem i rozpuścić w niej Sanett. Następnie dodać mascarpone oraz czekoladę i dokładnie wymieszać. Na końcu połączyć z pastą waniliową oraz z zimną śmietaną(2) i odstawić do lodówki na 12 godzin do zastygnięcia. Zimny zastygnięty krem ubić w mikserze na średnich obrotach.
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
- Pająk (kod 33774),
- Liście zielone zestaw (kod 33403).
schemat

Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.
Zapisz się na szkolenie
Torty, tarty i monoporcje


