
Komunijne monoporcje
Eleganckie desery w subtelnych odcieniach bieli i brzoskwiniowego różu, stworzone na uroczystości komunijne. Całość udekorowana czekoladowym Zestawem Komunijnym, nadającym kompozycji delikatności i elegancji. Doskonała propozycja na słodkie komunijne stoły.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA

Wymieszać wszystkie składniki do momentu uzyskania konsystencji ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 3mm, schłodzić, a następnie wyciąć pożądany kształt. Piec w temp. 180°C przez około 10min.
Białka z cukrem podgrzać do 60°C, a następnie ubić na sztywną pianę. Puree wiśniowe połączyć z pastą wiśniową i Sanettem, zagotować i ostudzić do 30°C, a następnie połączyć z ubitą pianą z białek. Na końcu dodać ubitą śmietanę, dokładnie wymieszać i wlać do formy silikonowej. Przykryć upieczonym kruchym ciastem i zmrozić. Zamrożone musy pokryć różowym zamszem w sprayu Barima Artisanal (kod FP044719).
Mleko(2) zagotować, zalać nim wiórki kokosowe i odstawić do wystudzenia. Ubić jaja z cukrem do momentu uzyskania białej piany. Dodać olej i mleko(1). Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zaparzone w mleku wiórki kokosowe. Rozsmarować cienką warstwę na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 160°C przez 18 min. Po wypieczeniu wyciąć pożądany kształt.
Dokładnie wymieszać pektynę z cukrem. Puree wiśniowe z pastą wiśniową podgrzewać dodając stopniowo mieszankę pektyny i cukru. Zagotować, zdjąć z palnika i dodać kwasek cytrynowy. Przelać do foremek i zamrozić.
Zagotować śmietanę z Sanettem i połączyć z roztopioną czekoladą tworząc ganasz. Do ganaszu dodać pastę kokosową oraz ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Połowę musu przelać do foremek silikonowych, włożyć zamrożoną żelkę wiśniową, dodać pozostałą część musu i na końcu przykryć wykrojonym wcześniej biszkoptem kokosowym. Całość zamrozić. Zamrożone musy pokryć białym zamszem w sprayu Barima Artisanal (kod FP044723).
Dokładnie wymieszać pektynę z cukrem. Napar z herbaty podgrzewać dodając stopniowo mieszankę pektyny i cukru. Zagotować, zdjąć z palnika, dodać kwasek cytrynowy, płatki złota i dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę i odstawić do zastygnięcia.
Do udekorowanie użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
- Zestaw komunijny (kod 33758)
schemat

Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.
Zapisz się na szkolenie
Słodki bufet


