Monoporcje Ciastek

Monoporcje Ciastek

Świąteczne monoporcje pokryte pięknym, czerwonym glasażem oraz paskiem z czekolady, na którym znajdują się gwiazdki „Stars”. Góra tych monoporcji należy do czekoladowych dekoracji – Ciastka oraz Świątecznej laski. W tle znajduje się jeszcze krem posypany złotymi maczkami retro.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

Świąteczna Laska
Świąteczna Laska
Kod 33741
Ciastek
Ciastek
Kod 33743
Maczki Złote Retro
Maczki Złote Retro
Kod 019979
Pobierz recepturę

RECEPTURA

CIASTO MARCHEWKOWO PIERNIKOWE
Składniki:
2 szt.Jaja
140 gOlej
200 gCukier
130 gMąka pszenna
240 gStarta marchewka
5 gSoda oczyszczona
10 gPrzyprawa piernikowa
3 gSól
Przygotowanie:

Ubić jaja z cukrem na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać olej. Do ubitej piany dodać przesianą mąkę, przyprawę piernikową, sodę i sól. Na końcu dodać startą marchewkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec przez 20 min w 160ºC. Po wystudzeniu wyciąć pożądany kształt.

MARMOLADA Z MARCHEWKI, POMARAŃCZY, CYNAMONU I PAPRYKI
Składniki:
350 gPuree z pieczonej marchewki
200 gKonfitura pomarańczowa
6 gCynamon
60 gCukier
60 gSyrop glukozowy
15 gPektyna NH
1 gKsantan
5 gKwasek cytrynowy
4 gPapryka słodka w proszku
Przygotowanie:

Podgrzać puree z marchwi, konfiturę, cynamon i glukozę do 40°C. Dodać pektynę wymieszaną z cukrem i gotować przez 4 - 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać ksantan, paprykę i kwasek cytrynowy. Całość schłodzić, a następnie przesmarować ciasto marchewkowe zimną marmoladą

„CRÉMEUX” MANDARYNKOWE Z IMBIREM
Składniki:
80 gPuree z mandarynkowe
80 gŚmietana 35%
80 gŻółtka
60 gCukier
10 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
20 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
15 gPasta Imbir Dreidoppel (kod 455)
60 gMasło
Przygotowanie:

Zagotować puree mandarynkow ze śmietaną. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z zagotowaną mieszanką, a następnie całość podgrzać do 80°C. Dodać czekoladę, Sanett, pastę imbirową i na końcu zimne masło. Mieszać do momentu, aż masło się rozpuści. Przelać do formy i zamrozić.

MUS ADWOKAT
Składniki:
150 gŚmietana 30%
250 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
50 gCukier
50 gWoda
3Żółtka
500 gUbita śmietana 30%
50 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
40 gPasta Adwokat Dreidoppel (kod 00247)
Przygotowanie:

Rozpuścić Sanett w 150 g zagotowanej śmietany, wlać do czekolady, dodać pastę Adwokat i dokładnie wymieszać tworząc ganasz. Z cukru i wody ugotować syrop. Żółtka ubić na puszystą pianę, a następnie zaparzyć gorącym syropem i ubijać, aż piana zrobi się prawie biała. Ubitą śmietanę połączyć z pianą z żółtek i dodać do ganaszu. Część musu wlać do foremek silikonowych, włożyć zamrożone crémeux, nałożyć pozostałą część musu i wszystko przykryć ciastem marchewkowym z powidłami. Całość zamrozić.

POLEWA NABŁYSZCZAJĄCA
Składniki:
150 gWoda (1)
300 gCukier
300 gSyrop glukozowy
200 gMleko skondensowane
20 gŻelatyna
100 gWoda (2)
300 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
Czerwony barwnik
Przygotowanie:

Namoczyć żelatynę w wodzie (2). Ugotować syrop o temperaturze 103°C z wody (1), cukru i glukozy. Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane, namoczoną żelatynę oraz barwnik i całość zblendować. Zamrożone ciastka oblewać polewą o temperaturze około 30°C.

KREM MASCARPONE
Składniki:
250 gŚmietana 35% (1)
250 gMascarpone
20 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
60 gCukier
400 gŚmietana 35% (2)
Przygotowanie:

Zagotować śmietanę (1) z cukrem. Dodać Sanett, następnie mascarpone i mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników. Połączyć z zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą masę ubijać mikserem na średnich obrotach.

Zamrożone monoporcje oblać czerwoną polewą nabłyszczającą, udekorować kremem mascarpone, paskiem z białej czekolady zabarwionej na czerwono oraz czekoladowymi dekoracjami Barbara Decor.

Dekoracja

Świąteczna Laska Barbara Decor (kod 33741)
Ciastek Barbara Decor (kod 33473)
Stars Barbara Decor (kod 33952)

schemat

Monoporcje Ciastek - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Świąteczny Bûche
Świąteczny Bûche
Zdjęcie Zdjęcie
Gorąca Czekolada
Gorąca Czekolada
Receptura Zdjęcie