Piernik Świętego Mikołaja

Piernik Świętego Mikołaja

Pachnący, prawdziwy, świąteczny Piernik to obowiązkowy słodki element Świąt Bożego Narodzenia. Miód, pomarańcze, mleczna czekolada, powidła i pikantne, aromatyczne przyprawy przypadają do gustu każdemu. Do dekoracji doskonale pasuje miks czekoladowych gwiazdek.

ZdjęcieRecepturaFilm

Użyte produkty i dekoracje

DELTA
DELTA
Kod 33959
KAKAO EXTRA DARK
KAKAO EXTRA DARK
Kod 22/24GT781
CZEKOLADA MLECZNA 34%
CZEKOLADA MLECZNA 34%
Kod CHL35XXC3
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

PIERNIK
Składniki:
240 gMiód
30 gCukier Trzcinowy
120 gMasło
2Jaja
300 gMąka pszenna
8 gSoda oczyszczona
15 gKakao Extra Dark Barima Artisanal (kod 22/24GT781)
15 gPrzyprawa do piernika
Przygotowanie:

Miód, cukier trzcinowy i masło podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zdjąć z palnika i ostudzić (mikstura może pozostać delikatnie ciepła). Mąkę, sodę i kakao przesiać. Do przesianych suchych składników dodać jaja i ciepłą miksturę. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto rozwałkować na cienkie blaty o grubości 5mm. Piec w temperaturze 175°C przez 15-20min do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Do przełożenia użyć konfitury śliwkowej.

POLEWA CZEKOLADOWA
Składniki:
700 gCzekolada mleczna Barima Artisanal (kod CHL35XXC3)
200 gOlej
Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w mikrofalówce, dodać olej i wymieszać. Oblewać ciasto w temperaturze ok. 25 - 30°C.

Dekoracje

Do udekorowania piernika użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

Syriusz (kod 33820),
Alfa (kod 33821),
Delta (kod 33959),
Gamma (kod 33823),
Gwiazda betlejemska (kod 33819)
oraz Plastrów pomarańczy Barima Artisanal (kod 6162).

schemat

Piernik Świętego Mikołaja - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie