Witaj na blogu firmy Barbara Luijckx!

Zapraszamy Cię do świata pełnego czekoladowej inspiracji, piękna i cukierniczych możliwości. Ten blog to przestrzeń, w której odkryjesz wiele fascynujących receptur z różnych zakątków świata, poznasz najnowsze techniki cukiernicze oraz (przede wszytskim) dowiesz się więcej o ofercie i życiu firmy Barbara Luijckx.

Serce amora

2022-05-15

Sięgnij po nie z miłości do cukiernictwa

Zaskakująca Love Collection to nasz sposób na wyrażenie wieloletniej miłości i pasji do czekolady, a jednocześnie zbiór słodkich dekoracji, które idealnie sprawdzą się wszędzie tam, gdzie ciasta i desery tworzone są z prawdziwym uczuciem! Tradycyjne serca czy czekoladowe płatki róż pasują do walentynkowych i ślubnych słodkości, ale mogą być również z powodzeniem wykorzystywane przy kreacjach z okazji dnia matki lub ojca.  Co jednak z bardziej szalonymi kształtami, choćby naszymi czekoladowymi ustami w pięknej intensywnie czerwonej barwie? […]

#walentynki
Czytaj dalej open book
Guziki z nitką

2022-05-10

Wprowadź do swoich tortów i deserów odrobinę fantazji!

Ozdobne guziki mają długą tradycję dekorowania ubrań, dodatków, zabawek i produktów typu handmade. Czemu więc nie wykorzystać ich jako ozdoby ciast i deserów? Oczywiście wykorzystywane przez nas guziki pochodzą z kolekcji Top Art i są słodką dekoracją wykonaną w całości z najlepszej gatunkowo czekolady. Zdajemy sobie sprawę, że tak oryginalny kształt dekoracji wymaga dużo inwencji twórczej podczas wymyślania ciast, deserów czy monoporcji z ich wykorzystaniem, ale gwarantujemy, że efekt końcowy będzie zachwycał i przyciągał […]

#Barima#Top Art
Czytaj dalej open book

2022-01-01

ABC czekolady

Proces produkcji czekolady i półproduktów z kakao Ziarna kakaowca, żeby mogła z nich powstać czekolada, muszą przejść bardzo długą drogę. Świeżo zebrane nasiona odznaczają się intensywnym, kwaśno-gorzkim smakiem, który niczym się nie kojarzy ze słodyczą znanych nam czekoladowych wyrobów. Właśnie z tego względu do XVIII wieku niektóre południowoamerykańskie plemiona zbierały owoce kakaowca nie dla cennych nasion, a dla słodkawego miąższu, który je otacza. W ciągu setek lat doskonalenia sposobów […]

Czytaj dalej open book