Ciasto loczki & Lemon

Ciasto loczki & Lemon

Tort idealny dla dzieci. Wilgotny biszkopt bananowy, lekki jak piórko mus karmelowy na bazie białej czekolady i aksamitne cremeux bananowo – karmelowe przełamane chrupiącą prażynką, dają rozkosz podniebieniu.

ZdjęcieRecepturaFilm

Użyte produkty i dekoracje

LOCZKI
LOCZKI
Kod 331562
KAKAO EXTRA DARK
KAKAO EXTRA DARK
Kod 22/24GT781
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

CHRUPIĄCY SPÓD KAKAOWY (3 X Ø16 CM)
Składniki:
90 gMasło
90 gCukier
40 gŻółtka
2 gSól
100 gMąka pszenna
20 gKakao Extra Dark 22/24% Barima Artisanal (kod 22/24GT781)
8 gProszek do pieczenia
Przygotowanie:

Wymieszać miękkie masło z cukrem, solą i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Rozsmarować cienką warstwę w 3 rantach Ø16cm i schłodzić. Piec w temp. 170°C przez 15 min.

BISZKOPT BANANOWY (6 X Ø14 CM)
Składniki:
50 gBiałka
110 gŻółtka
80 gCukier
150 gMączka migdałowa
30 gMąka pszenna
30 gMąka ziemniaczana
60 gPasta bananowa Dreidoppel (kod 202)
125 gBiałka
45 gCukier
Przygotowanie:

Wymieszać 50 g białek, żółtka, cukier, mączkę migdałową, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pastę bananową. Osobno ubić 125 g białek z cukrem. Połączyć obie masy i nałożyć do 6 rantów Ø14cm. Piec w temp. 180°C przez 12 min.

„CREMEUX” BANANOWO - KARMELOWE (3 X Ø14 CM)
Składniki:
50 gCukier
20 gWoda
100 gMleko
50 gŚmietana 30%
80 gŻółtka
10 gSanett Dredoppel (kod 0320)
30 gPasta bananowa Dreidoppel (kod 202)
70 gMasło
Przygotowanie:

Z cukru i wody ugotować karmel. Zalać mlekiem ze śmietaną i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Dodać żółtka i podgrzać do 80°C. Przecedzić, dodać Sanett i pastę bananową. Po wystudzeniu do 45°C dodać masło i zmiksować. Wylać na 3 biszkopty Ø14 cm w rantach i zamrozić.

MUS KARMELOWY (3 X Ø16 CM)
Składniki:
150 gŚmietana 30%
25 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
150 gBiała Czekolada 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
4 gPasta Karmelowa Dreidoppel (kod 0216)
500 gUbita śmietana 30%
Przygotowanie:

W zagotowanej śmietanie rozpuścić Sanett i zalać nią białą czekoladę tworząc ganasz. Dodać pastę karmelową i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Zamrożony tort oblać białą polewą nabłyszczającą Barima Artisanal (kod 2379).

DEKORACJE

Do dekoracji użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

Loczki (kod 331562)

schemat

Ciasto loczki & Lemon - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Tort kawowy z karmelem
Tort kawowy z karmelem
Receptura Zdjęcie
Monoporcje Tokyo
Monoporcje Tokyo
Zdjęcie
Orzechowy luksus
Orzechowy luksus
Receptura Zdjęcie
Baires Grande
Baires Grande
Zdjęcie
Deser Chałwowy
Deser Chałwowy
Film Zdjęcie
Deser letnia bryza
Deser letnia bryza
Receptura Zdjęcie
Deser Grillage z rokitnikiem
Deser Grillage z rokitnikiem
Receptura Zdjęcie
NIEBIESKA LAGUNA
NIEBIESKA LAGUNA
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Tarty, torty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Tarty, torty i monoporcje