
Czekoladowa Harmonia
Deser Czekoladowa Harmonia idealne oddaje harmonijność między kruchą strukturą ciastka, intensywnie czekoladowym kremem, a elegancką dekoracją w postaci małej Tabliczki Czekolady. Kontrapunktem jest soczysty mus mango, który doskonale dopełnia całości.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA

Mąkę i kakao wymieszać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder. Wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, zamrozić i przyciąć do pożądanego kształtu. Wypiekać pomiędzy dwoma perforowanymi matami silikonowymi w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Śmietanę (32%) zagotować z cukrem, rozpuścić w niej Sanett, następnie dodać mascarpone, czekoladę, pastę pralinowo-truflową i dokładnie wymieszać. Na końcu połączyć z zimną śmietaną (35%) i odłożyć do lodówki do zastygnięcia. Przed użyciem ubić krem w mikserze na średnich obrotach.
Podgrzać pure kalamansi ze śmietaną. Dodać jaja z cukrem i ponownie podgrzać do 82°C, cały czas mieszając. Przecedzić, dodać Sanett oraz białą czekoladę i całość zblendować. Po wystudzeniu do 45°C dodać masło i ponownie zmiksować. Wlać połowę masy do foremek i zamrozić.
Zagotować wszystkie składniki. Przelać do miski. Schłodzić w lodówce aż do stężenia. Zblendować, aby uzyskać konsystencję galaretki. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Namoczyć żelatynę w wodzie. Zagotować mleko z syropem glukozowym i dodać namoczoną żelatynę. Wlać „na 3 razy” do czekolady i zemulgować. Na końcu dodać żel neutralny, wymieszać i ostudzić. Zamrożone musy oblewać polewą o temp. 32°C.
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
- Mini tabliczka czekolady (kod 33402)
schemat

Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.
Zapisz się na szkolenie
Torty, tarty i monoporcje


