Flower power

Flower power

Wysublimowany tort, idealny na dzień kobiet. Delikatny jak piórko mus chałwowy, w kontraście z czarną porzeczką, kardamonem i czekoladą, daje niesamowite wrażenia smakowe, a dzięki oryginalnej kwiatowej dekoracji zachwyca swoim wyglądem.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

KWIATY zestaw
KWIATY zestaw
Kod 33994
KAKAO EXTRA DARK
KAKAO EXTRA DARK
Kod 22/24GT781
CZEKOLADA DESEROWA 72%
CZEKOLADA DESEROWA 72%
Kod CHN72XXA3
MARCEPAN 50%
MARCEPAN 50%
Kod 6160
Pobierz recepturę

RECEPTURA

BISZKOPT KAKAOWY Z MARCEPANEM
Składniki:
280 gMarcepan 50% Barima Artisanal (kod 6160)
90 gCukier (1)
145 gŻółtka
110 gJaja
165 gBiałka
85 gCukier (2)
65 gMąka T500
30 gKakao Extra Dark Barima Artisanal (kod 22/24GT781)
65 gCzekolada deserowa 72% Barima Artisanal (kod CHN72XXA3)
65 gMasło 82%
Przygotowanie:

Marcepan i cukier wymieszać płaskim mieszadłem na średnich obrotach stopniowo dodając żółtka z jajami. W drugim kociołku z białek i cukru (2) ubić bezę. Do bezy dodać roztopione masło i czekoladę. Wymieszać. Połączyć bezę z masą marcepanową, następnie dodać przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180°C przez 13 - 15 minut.

NADZIENIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KARDAMONEM
Składniki:
500 gPuree z czarnej porzeczki
150 gCukier Kryształ
8 gKardamon mielony
6,5 gPektyna NH
Przygotowanie:

Puree z czarnej porzeczki zagotować. Pektynę wymieszać z cukrem i dodać do puree. Po zagotowaniu doprawić kardamonem. Przelać w ranty i zamrozić.

MUS CHAŁWOWY
Składniki:
700 gChałwa
700 gUbita śmietana 36%
30 gŻelatyna
100 gWoda
35 gPasta Wanilia Dreidoppel (kod 67310)
Przygotowanie:

Chałwę rozdrobnić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie podgrzać do 70ᴼC. Śmietanę ubić do ¾ objętości i połączyć z chałwą, następnie dodać ciepłą żelatynę i pastę waniliową. Dokładnie wymieszać. Część musu nałożyć do formy sylikonowej, włożyć zamrożone nadzienie z czarnej porzeczki a następnie pozostałą część musu. Na samym końcu włożyć wycięty w kształcie formy biszkopt kakaowy i całość zamrozić. Zamrożony tort pokryć białą polewą nabłyszczającą Barina Artisanal (kod 2379) zabarwioną na kolor różowy.

Dekoracja

Do udekorowania tortu użyć różowej opaski z czekolady oraz czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

Kwiatki Color (kod 33996)
Kwiatki Classic (kod 33995)
Kwiaty (kod 39964)

schemat

Flower power - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Torcik kocham cię Mamo
Torcik kocham cię Mamo
Receptura Zdjęcie
Mama
Mama
Receptura Zdjęcie
Koła i okręgi
Zdjęcie
Deser wegański mango-matcha
Deser wegański mango-matcha
Receptura Zdjęcie
Motylowa Chmurka
Motylowa Chmurka
Film Receptura Zdjęcie
Ciemny tort z czekoladowymi motylami
Taniec motyli
Film Receptura Zdjęcie
Deser Magnolia
Deser Magnolia
Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie