LODY CZEKOLADOWE

LODY CZEKOLADOWE

Deser na lato w formie czekoladowych lodów na patyku. Oryginalna forma, głęboki smak – idealny na upalne dni.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

LOCZKI
LOCZKI
Kod 331562
KAKAO EXTRA DARK
KAKAO EXTRA DARK
Kod 22/24GT781
TŁUSZCZ KAKAOWY
TŁUSZCZ KAKAOWY
Kod 2371
Pobierz recepturę

RECEPTURA

BAZA
Składniki:
490 gMleko 3,2%
220 gŚmietana 30%
110 gCukier
50 gŻółtka
40 gOdtłuszczone mleko w proszku
30 gDekstroza
60 gKakao Extra Dark Barima Artisanal (kod 22/24GT781)
Przygotowanie:

Mleko, cukier oraz mleko odtłuszczone podgrzać w pasteryzatorze do temperatury 82°C. Przy temperaturze ok. 50°- 60°C dodać śmietanę, żółtka i doprowadzić do temperatury 82°C. Schłodzić bazę do +2 / +4°C, w takiej temperaturze masa dojrzewa przez 4 - 6 h (maksymalnie 72 h). Do tak przygotowanej bazy dodać kakao oraz dekstrozę, zblendować wszystko do połączenia się składników i wymrozić w urządzeniu do lodów, które jednocześnie napowietrza masę. Wymrożone i napowietrzone lody przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, włożyć patyczek i zamrozić szokowo.

POLEWA CZEKOLADOWA
Składniki:
250 gCzekolada deserowa Economic 50% Barima Artisanal (kod 332576)
250 gMasło kakaowe Barima Artisanal (kod 2371)
Przygotowanie:

Rozpuścić masło kakaowe i połączyć z czekoladą. Zamaczać lody w polewie o temperaturze 27 - 30°C.

POLEWA NABŁYSZCZAJĄCA
Składniki:
250 gPolewa nabłyszczająca deserowa Barima Artisanal (kod 2373)
80 gWoda
Przygotowanie:

Polewę rozpuścić do temperatury 45 - 50°C, dodać wodę i połączyć przy użyciu blendera. Oblać zamrożone lody, by powstał efekt zacieków.

DEKORACJE

Liofilizowane truskawki
Krokant z orzecha laskowego Barima Artisanal (kod 6149)
Barwnik perłowy w proszku złoty Barima Artisanal (kod AP0001OR)
Loczki Barbara Decor (kod 331562)

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Deser Chałwowy
Deser Chałwowy
Film Zdjęcie
Deser letnia bryza
Deser letnia bryza
Receptura Zdjęcie
Deser Grillage z rokitnikiem
Deser Grillage z rokitnikiem
Receptura Zdjęcie
NIEBIESKA LAGUNA
NIEBIESKA LAGUNA
Receptura Zdjęcie
Kratka Grillage monoporcja _Grillage square monoportion
Kwadrat Grillage
Zdjęcie
Tort kawowy z karmelem
Tort kawowy z karmelem
Receptura Zdjęcie
Monoporcje Tokyo
Monoporcje Tokyo
Zdjęcie
Orzechowy luksus
Orzechowy luksus
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Tarty, torty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Tarty, torty i monoporcje