LODY CZEKOLADOWE

LODY CZEKOLADOWE

Deser na lato w formie czekoladowych lodów na patyku. Oryginalna forma, głęboki smak – idealny na upalne dni.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

LOCZKI
LOCZKI
Kod 331562
KAKAO EXTRA DARK
KAKAO EXTRA DARK
Kod 22/24GT781
TŁUSZCZ KAKAOWY
TŁUSZCZ KAKAOWY
Kod 2371
Pobierz recepturę

RECEPTURA

BAZA
Składniki:
490 gMleko 3,2%
220 gŚmietana 30%
110 gCukier
50 gŻółtka
40 gOdtłuszczone mleko w proszku
30 gDekstroza
60 gKakao Extra Dark Barima Artisanal (kod 22/24GT781)
Przygotowanie:

Mleko, cukier oraz mleko odtłuszczone podgrzać w pasteryzatorze do temperatury 82°C. Przy temperaturze ok. 50°- 60°C dodać śmietanę, żółtka i doprowadzić do temperatury 82°C. Schłodzić bazę do +2 / +4°C, w takiej temperaturze masa dojrzewa przez 4 - 6 h (maksymalnie 72 h). Do tak przygotowanej bazy dodać kakao oraz dekstrozę, zblendować wszystko do połączenia się składników i wymrozić w urządzeniu do lodów, które jednocześnie napowietrza masę. Wymrożone i napowietrzone lody przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, włożyć patyczek i zamrozić szokowo.

POLEWA CZEKOLADOWA
Składniki:
250 gCzekolada deserowa Economic 50% Barima Artisanal (kod 332576)
250 gMasło kakaowe Barima Artisanal (kod 2371)
Przygotowanie:

Rozpuścić masło kakaowe i połączyć z czekoladą. Zamaczać lody w polewie o temperaturze 27 - 30°C.

POLEWA NABŁYSZCZAJĄCA
Składniki:
250 gPolewa nabłyszczająca deserowa Barima Artisanal (kod 2373)
80 gWoda
Przygotowanie:

Polewę rozpuścić do temperatury 45 - 50°C, dodać wodę i połączyć przy użyciu blendera. Oblać zamrożone lody, by powstał efekt zacieków.

DEKORACJE

Liofilizowane truskawki
Krokant z orzecha laskowego Barima Artisanal (kod 6149)
Barwnik perłowy w proszku złoty Barima Artisanal (kod AP0001OR)
Loczki Barbara Decor (kod 331562)

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Spinning Grillage
Spinning Grillage
Film Receptura Zdjęcie
Monoporcje Meso karmelowy deser
Monoporcje Meso
Receptura Zdjęcie
Tort Dżungla
Tort Dżungla
Zdjęcie
czekoladowe praliny krojone
Praliny krojone
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie