Mini tort Pomarańcza

Mini tort Pomarańcza

Mini Torcik idealny na urodziny. Puszyste ciasto bananowe, cytrusowe cremeux o smaku pomarańczy i słodki mus cheesecake podbija serce niejednego malucha.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

ORAPERL
ORAPERL
Kod 17303
TŁUSZCZ KAKAOWY
TŁUSZCZ KAKAOWY
Kod 2371
ZAMSZ W SPRAYU SZARY
ZAMSZ W SPRAYU BIAŁY
Kod FP044723
Pobierz recepturę

RECEPTURA

CIASTO BANANOWE
Składniki:
240 gMąka
100 gJaja
200 gCukier
1 gSól
10 gSoda oczyszczona
130 gOlej
300 gBanany
3 gOraperl Dreidoppel (kod 17303)
Przygotowanie:

Jaja napowietrzyć z cukrem, następnie powoli dodawać olej. Wszystkie składniki suche wymieszać razem, banany rozetrzeć widelcem w osobnej misce. Ubitą masę jajową połączyć z suchymi składnikami, następnie z bananami. Masę nałożyć w ranty 30 cm x 20 cm. Piec w temperaturze 165°C przez 20 minut. Po wystudzeniu wykroić cienkie ringi ø 4 cm.

POMARAŃCZOWE CREMEUX
Składniki:
171 gPuree pomarańczowe
10 gPasta Pomarańczowa Dreidoppel (kod 0201)
146 gJaja
85 gCukier
42 gMasło kakaowe Barima Artisanal (kod 2371)
188 gMasło
Przygotowanie:

Puree pomarańczowe, cukier i jaja doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać masło kakaowe oraz pastę pomarańczową. W temperaturze 40°C dodać masło i wszystko razem zmiksować. Wlać do ringów - na przemian ciasto z kremem, zamrozić.

CHEESECAKE
Składniki:
315 gMascarpone
315 gSer twarogowy 4-6% tłuszczu
400 gMleko skondensowane słodzone
15 gPasta Pomarańczowa Dreidoppel (kod 0201)
70 gMiód wielokwiatowy
14 gŻelatyna
32 gWoda
400 gŚmietana 32%
Przygotowanie:

Mascarpone połączyć z serem twarogowym, miodem oraz pastą do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę namoczyć w wodzie, rozpuścić w podgrzanym mleku w temperaturze 85°C i dodać do masy serowej. Śmietanę ubić na 3/4 i wymieszać z pozostałą masą. Wlać do rantów ø 10 cm, na ułożone tam wcześniej kandyzowane plastry pomarańczy Barima Artisanal (kod 6162). Zatopić ciasto bananowe z cremeux. Całość zamrozić.

DEKORACJA

Żel neutralny Barima Artisanal (kod 3100)
Zamsz biały Barima Artisanal (kod AP0379NE)

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Baires Grande
Baires Grande
Receptura Zdjęcie
Monoporcje Tokyo
Monoporcje Tokyo
Zdjęcie
Orzechowy luksus
Orzechowy luksus
Receptura Zdjęcie
Tort kawowy z karmelem
Tort kawowy z karmelem
Receptura Zdjęcie
Tort Paleo
Tort Paleo
Film Zdjęcie
Japoński Ogród
Japoński Ogród
Zdjęcie
Lato motyli
Lato motyli
Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie