
Praliny herbata cytrynowa z pietruszką
Wyjątkowe połączenie świeżej natki pietruszki i cytrynowej herbaty zamknięte w formie eleganckiej praliny. Delikatny ganache z białej czekolady Barima Artisanal 29%, warstwa żelu z cytrynówką i chrupiące nadzienie z prażynkami Royal tworzą harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Świeżo, ziołowo, z nutą cytrusowej lekkości.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA

Zaparzyć herbatę w wodzie, a następnie zagotować ją z cukrem, cytrynówką, sokiem z cytryny oraz agarem i odstawić do zastygnięcia. Zastygniętą galaretkę zmiksować za pomocą blendera do uzyskania konsystencji gładkiego żelu. Gotowy żel nałożyć do korpusów czekoladowych.
Zagotować śmietanę z sorbitolem, dodać natkę pietruszki, zmiksować i odstawić na 12 godzin. Następnie „infuzję” pietruszkową podgrzać, przecedzić przez drobne sitko lub gazę i połączyć z czekoladą oraz tłuszczem kakaowym. Dodać sok z limonki i zmiksować przy użyciu blendera. Przełożyć ganache do worka cukierniczego i wypełnić nim wcześniej przygotowane korpusy czekoladowe z żelem herbacianym.
Roztopić czekoladę z masłem, dodać prażynki i wymieszać. Rozsmarować cienką warstwę chrupiącej masy i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Wykroić pożądany kształt i włożyć do pralin jako ostatni element nadzienia.Praliny zamknąć zatemperowaną czekoladą białą 29% Barima Artisanal ( kod CHB28XXB3).
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.
Zapisz się na szkolenie
Praliny i trufle


