Spinning Grillage
Letni Deser na talerzu – wyśmienite połączenie karmelu, czekolady i orzechów. Głównym elementem monoporcji jest mus czekoladowo-pralinowy, umieszczony na biszkopcie z czekoladą deserową. Serce deseru stanowi warstwa karmelu, a całość zdobi Ażurek Grillage oraz Czekoladowe Maczkami.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Ubić jaja z cukrem do momentu uzyskania sztywnej piany. Dodać olej i mleko, cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Rozsmarować cienką warstwę na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 160°C przez 12 min. Po wypieczeniu wyciąć pożądany kształt,
Skarmelizować cukier i glukozę. Dodać podgrzaną śmietanę i ponownie gotować do 105ᴼC, zdjąć z ognia schłodzić do 70ᴼC, dodać masło, zblendować i przelać do foremki silikonowej. Przykryć przygotowanym wcześniej biszkoptem i zamrozić.
W zagotowanej śmietanie rozpuścić Sanett i zalać nią białą czekoladę, dodać pastę pralinową i wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Gotowym musem napełnić foremki silikonowe do 2/3 objętości i przykryć zamrożonym biszkoptem z karmelem. Zamrozić. Zamrożone musy pokryć przygotowanym wcześniej zamszem w kolorze ecru.
Pastę pralinową i śmietanę dokładnie wymieszać za pomocą rózgi.
Śmietanę zagotować z cukrem i sanettem, następnie dodać mascarpone, czekoladę i pastę waniliową, mieszać do rozpuszczenia czekolady i sera. Połączyć z zimną śmietaną i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Ubijać mikserem na wysokich obrotach. Ubity krem wyszprycować na musy orzechowe z karmelem.
Wszystkie składniki zagotować, przelać do miski i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą galaretkę miksować blenderem do momentu uzyskania konsystencji żelu.
Śmietanę zagotować, dodać pastę orzechową i połączyć z czekoladą, mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Wylać ganache do formy i odstawić do zastygnięcia. Zastygnięty ganache pokroić w kostkę i pokryć brokatem.
Do udekorowania deseru użyć świeżych ziół oraz czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
- Ażurek Grillage (kod 31457)
- Maczki Czekoladowe (kod 3325473)
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.