
Tarta czekoladowa z czarną porzeczką
Wyjątkowe połączenie intensywnej czekolady i czarnej porzeczki, które tworzy ciekawą kompozycję smaków. Na spodzie delikatne, kruche ciasto kakaowe, w środku soczysty coulis z czarnej porzeczki, który wnosi odświeżającą nutę i kontrastuje z bogatym, czekoladowym finansjerem. Całość uzupełnia aksamitne czekoladowe cremeux, a na wierzchu lekki mus z mlecznej czekolady Pâte à bombe, który dodaje lekkości i delikatności. Tarta udekorowana jest czekoladowym ołówkiem z czekolady Santi Slim Mini, który dodaje jej eleganckiego wyglądu.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA

Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto w mikserze na wolnych obrotach. Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu do grubości ok. 3 mm. Schłodzić w lodówce, a następnie wyłożyć ciastem foremki do tart. Piec w temperaturze 170ᴼC przez 12 min.
Czarną porzeczkę gotować z cukrem do momentu odparowania wody. Zmiksować za pomocą blendera, przetrzeć przez sitko i wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe coulis nałożyć na spód odpieczonego korpusu do tart.
Wszystkie suche składniki przesiać i połączyć z białkami. Czekoladę z masłem roztopić w mikrofalówce, dodać do pierwszej masy i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać śmietanę. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do lodówki na 2 godziny, a następnie upiec w temperaturze 160ᴼC przez 16 min. Po wystudzeniu wyciąć pożądany kształt i włożyć do korpusów od tart, na coulis z czarnej porzeczki.
Zagotować mleko, śmietanę i syrop z agawy. Wlać do żółtek, cały czas mieszając. Całość ponownie podgrzać do 82ᴼC i połączyć z czekoladą. Cremeux wlać do tart z coulis i finansjerem. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żółtka z białkami i cukrem podgrzać do 60ᴼC, a następnie ubić masę w mikserze, na wysokich obrotach, do uzyskania puszystej piany. Zagotować śmietanę, rozpuścić w niej Sanett oraz czekoladę. Tak przygotowany ganache połączyć z ubitą śmietaną wymieszaną z pianą z jaj. Wlać do foremek czekoladowych i zamrozić. Zamrożone musy pate bombe pokryć niezastygającym żelem w sprayu Barima Artisanal (kod AP9502GE)
Do dekoracji użyj czekoladowych dekoracji:
- Ołówki Santi Slim Barbara Decor (kod 334551)
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.
Zapisz się na szkolenie
Torty, tarty i monoporcje


