Tarta Duszki

Tarta Duszki

“Straszna” tarta, idealna na Halloween. Pasujący do okazji kształt duszków z opalanej, słodkiej bezy włoskiej, intensywny orzeźwiający krem cytrynowy i tematyczne dekoracje podobają się poszukiwaczom słodkości w dniu duchów.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

DYNIA
DYNIA
Kod 33933
PAJĄK
PAJĄK
Kod 33934
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

CIASTO KRUCHE
Składniki:
500 gMąka pszenna
300 gMasło
120 gŻółtka
100 gCukier puder
Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder i wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Wyłożyć foremki do tarty i schłodzić w lodówce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 min.

KREM CYTRYNOWY
Składniki:
200 gSok z cytryny
4Jaja
180 gCukier kryształ
320 gMasło (zimne)
25 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Sok z cytryny, cukier i jaja podgrzać do temperatury 80⁰C ciągle mieszając, dodać Sanett. Odstawić na 5 minut i dodać zimne masło. Mieszać, aż masło połączy się z kremem. Wylać w kruche spody i schłodzić.

BEZA WŁOSKA
Składniki:
110 gBiało
110 gWoda
250 gCukier kryształ
Przygotowanie:

Z wody i cukru ugotować syrop o temperaturze 118°C. Białko ubić na sztywną pianę. Wlewać delikatnie syrop do ubitych białek cały czas ubijając. Ubijać mikserem do momentu aż beza będzie chłodna. Na wypełnione spody wyszprycować bezę a następnie opalić ją palnikiem gazowym.

Dekoracja

Do udekorowania użyć zrobionych z czekolady oczu, oraz czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

Dynia (kod 33933)
Pająk (kod 33934)
Halloween – zestaw (kod 33897).

schemat

Tarta Duszki - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Nawiedzone dynie
Nawiedzone dynie
Receptura Zdjęcie
Deser halloween
Deser halloween
Receptura Zdjęcie
Duszkowe doniczki
Duszkowe doniczki
Receptura Zdjęcie
Duszki na Halloween
Duszki na Halloween
Film Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Tarty, torty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Tarty, torty i monoporcje