Zakochane ptysie _ Lovissimo Choux craquelin

Zakochane ptysie

Walentynkowe ptysie w pięknym, czerwonym kolorze. Udekorowane kremem na bazie białej czekolady oraz zestawem czekoladowych dekoracji – Lovissimo.

ZdjęcieRecepturaFilm

Użyte produkty i dekoracje

Lovissimo
Lovissimo
Kod 33998
TAGLIATELLE MARBLE
TAGLIATELLE MARBLE
Kod 335801
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

Ciasto kruche
Składniki:
250 gMąka pszenna
150 gMasło
60 gŻółtka
50 gCukier puder
Barwnik czerwony
Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z masłem. Dodać żółtka i cukier puder. Wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wyciąć okrągłe kształty. Wypiekać pomiędzy dwoma perforowanymi matami silikonowymi 180 ºC przez około 15 minut.

Ciasto parzone
Składniki:
250 gWoda
250 gMleko 3,2%
200 gMasło
8 gSól
280 gMąka pszenna
480 gJaja
Przygotowanie:

Zagotować wodę, mleko i masło z solą . Dodać mąkę i zaparzyć ciasto. Przełożyć do miksera i mieszać do ostudzenia masy do 60ºC, następnie dodawać po jednym jaju cały czas mieszając. Z gotowego ciasta wyszprycować ptysie.

Kruszonka
Składniki:
280 gMasło
330 gCukier brązowy
280 gMąka
Barwnik czerwony
Przygotowanie:

Połączyć i wymieszać wszystkie składniki. Rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma silikonowymi matami na grubość 2mm i wyciąć kółka. Nałożyć krążki z ciasta kruszonkowego na surowe ptysie i piec w 160ºC przez 45 min.

Żelka Truskawkowa
Składniki:
400 gPuree truskawkowe
20 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Podgrzać puree, rozpuścić w nim Sanett., a następnie całość zagotować. Przelać do formy i zamrozić.

Krem „maślane ciasteczko”
Składniki:
250 gŚmietana 32% (1)
350 gMascarpone
15 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
45 gPasta „Maślane ciasteczka” Dreidoppel (kod 29450)
60 gCukier
400 gŚmietana 32% (2)
Przygotowanie:

Śmietanę (1) zagotować z cukrem. Dodać Sanett, a następnie mascarpone i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Połączyć z pastą „maślane ciasteczko” oraz zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki na min. 12 h. Zastygnięty zimny krem ubić w mikserze na średnich obrotach i napełnić nim ptysie.

Dekoracje

Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:

Lovissimo zestaw (kod 33998),
Tagliatelle marble (kod 335801).

schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Rose Pink
Rose Pink
Zdjęcie
Różowy bukiet
Różowy bukiet
Receptura Zdjęcie
Skrzydła amora
Skrzydła amora
Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie