
Zakochane ptysie
Walentynkowe ptysie w pięknym, czerwonym kolorze. Udekorowane kremem na bazie białej czekolady oraz zestawem czekoladowych dekoracji – Lovissimo.
RECEPTURA

Wymieszać mąkę z masłem. Dodać żółtka i cukier puder. Wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wyciąć okrągłe kształty. Wypiekać pomiędzy dwoma perforowanymi matami silikonowymi 180 ºC przez około 15 minut.
Zagotować wodę, mleko i masło z solą . Dodać mąkę i zaparzyć ciasto. Przełożyć do miksera i mieszać do ostudzenia masy do 60ºC, następnie dodawać po jednym jaju cały czas mieszając. Z gotowego ciasta wyszprycować ptysie.
Połączyć i wymieszać wszystkie składniki. Rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma silikonowymi matami na grubość 2mm i wyciąć kółka. Nałożyć krążki z ciasta kruszonkowego na surowe ptysie i piec w 160ºC przez 45 min.
Podgrzać puree, rozpuścić w nim Sanett., a następnie całość zagotować. Przelać do formy i zamrozić.
Śmietanę (1) zagotować z cukrem. Dodać Sanett, a następnie mascarpone i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Połączyć z pastą „maślane ciasteczko” oraz zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki na min. 12 h. Zastygnięty zimny krem ubić w mikserze na średnich obrotach i napełnić nim ptysie.
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
Tagliatelle marble (kod 335801).
schemat

Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.
Zapisz się na szkolenie
Torty, tarty i monoporcje


