Arkusz czekolada

Arkusz czekolada

Szalone monoporcje udekorowane dowolnie łamanym Arkuszem nie pozwalają się nudzić. Mus czekoladowo midałowy z galaretką o smaku mango i malin to prosty przepis, który zachwyca formą.

ZdjęcieRecepturaFilm
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

KRUCHY SPÓD
Składniki:
150 gCzekolada deserowa 72% Barima Artisanal (kod CHN72XXA3)
100 gMasło
100 gPasta orzech laskowy 100% Barima Artisanal (kod 3310)
150 gPrażynki Royal Barima Artisanal (kod 332451)
Przygotowanie:

Roztopić czekoladę z masłem, dodać pastę orzechową oraz prażynki i wymieszać. Uformować cienkie spody i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

ŻELKA OWOCOWA
Składniki:
200 gPurée z mango
200 gPurée malinowe
35 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać do temperatury 60⁰C, przelać do formy silikonowej i zamrozić.

MUS CZEKOLADOWO - MIGDAŁOWY
Składniki:
150gŚmietana 30%
200gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
50gCukier
50gWoda
3Żółtka
200gUbita śmietana 30%
25gPasta Migdał Wiedeński Dreidoppel (kod 0242)
20gSanett Dreidoppel (kod 0320)
10gRum
Przygotowanie:

Rozpuścić Sanett w 150 g zagotowanej śmietany, wlać do czekolady i dokładnie wymieszać tworząc ganasz. Z cukru i wody ugotować syrop. Żółtka ubić na puszystą pianę, a następnie zaparzyć gorącym syropem i ubijać, aż piana zrobi się prawie biała. Ubitą śmietanę połączyć z pianą z żółtek i dodać do ganaszu razem z pastą Migdał Wiedeński i rumem.

Foremki silikonowe zalać do połowy musem, włożyć zamrożoną żelkę i wlać pozostałą część musu. Na końcu dodać wykrojony w kształcie formy chrupki spód i całość zamrozić.

Zamrożone musy pokryć białym zamszem w sprayu Barima Artisanal Color (kod AP0379NE) oraz złotym barwnikiem perłowym w sprayu Barima Artisanal Color (kod AP0201OR).

Dekoracje

Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:

- Arkusz Czekolada Deserowa (kod 33950)
- Arkusz Czekolada Biała (kod 33951)

schemat

Arkusz czekolada- schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Tort kawowy z karmelem
Tort kawowy z karmelem
Receptura Zdjęcie
Monoporcje Tokyo
Monoporcje Tokyo
Zdjęcie
Orzechowy luksus
Orzechowy luksus
Receptura Zdjęcie
Baires Grande
Baires Grande
Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Tarty, torty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Tarty, torty i monoporcje