Deser truskawkowy z miętą

Deser truskawkowy z miętą

Lekki mus truskawkowy z białą czekoladą, owocowy sorbet, biszkopt z marcepanem i kruszonka to tylko niektóre z wielu elementów tego deseru, które razem tworzą pyszną, wiosenną kompozycję. Udekorowany świeżymi ziołami oraz arkuszem grillage z białej czekolady.

ZdjęcieRecepturaFilm

Użyte produkty i dekoracje

CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

Mus truskawkowy z białą czekoladą
Składniki:
110gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
110gŚmietana 30%
25gPasta Truskawka Dreidoppel (kod 0207)
25gSanett Dreidoppel (kod 0320)
350gUbita Śmietana 30%
Przygotowanie:

Zagotować śmietanę z Sanettem. Zalać nią białą czekoladę, dodać pastę truskawkową i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Następnie połączyć z ubitą śmietaną, Przelać mus do formy silikonowej i zamrozić. Zamrożone musy oblać czerwoną polewą nabłyszczającą

Polewa nabłyszczająca / czerwona
Składniki:
150gWoda (1)
300gCukier
300gSyrop glukozowy
200gMleko skondensowane
20gŻelatyna
120gWoda (2)
300gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
Czerwony barwnik
Przygotowanie:

Z cukru, wody(1) i glokozy ugotować syrop o temeraturze 103ᴼC. Namoczyć żelatynę w wodzie(2). Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane i namoczoną żelatynę. Wymieszać za pomocą blendera. Na końcu dodać czerwony barwnik. Zamrożone musy oblewać polewą o temperaturze 32ᴼC.

Biszkopt z marcepanem
Składniki:
230gMarcepan 50% Barima Artisanal (kod 6160)
160gJaja
20gMąka pszenna
20gSkrobia ziemniaczana
25gMasło
50gOlej
Przygotowanie:

Masło roztopić w mikrofalówce i połączyć z olejem. W mikserze ubić masę marcepanową, dodając kolejno po jednym jaju, do momentu uzyskania jednolitej sztywnej piany. Dodać mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną, a na końcu połączyć z rozpuszczonym masłem i olejem. Rozsmarować masę na blaszce z pergaminem i piec w temperaturze 175ᴼC przez 15 minut.

Salsa „smoczy owoc z miętą”
Składniki:
200gSmoczy owoc
10gŚwieża mięta (tylko listki)
2gPasta Mięta Dreidoppel (kod 00229)
Sok z cytryny
Przygotowanie:

Smoczy owoc obrać i pokroić w drobną kostkę. Listki mięty posiekać. Dodać pastę miętową, sok z cytryny (do smaku) i wszystko dokładnie wymieszać. Salsę nałożyć na wypieczony i wykrojony wcześniej biszkopt z marcepanem.

Sorbet truskawkowy
Składniki:
250gWoda
150gCukier
50gSyrop glukozowy
10gSanett Dreidoppel (kod 0320)
500gPuree truskawkowe
20gPasta Truskawka Dreidoppel (kod 0207)
Przygotowanie:

Zagotować wodę z cukrem i syropem glukozowym. Rozpuścić Sanett w gorącym syropie. Następnie dodać puree truskawkowe oraz pastę truskawkową, dokładnie wymieszać i przelać do pojemnika. Zamrozić.

Kruszonka
Składniki:
300gMąka pszenna
200gMasło
150gCukier
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania konsystencji sypkiego ciasta. Rozsypać kruszonkę na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w 180ᴼC przez ok 12 min.

Sos truskawkowy z miętą
Składniki:
800gTruskawki (świeże lub mrożone)
200gCukier
8gPasta Mięta Dreidoppel
Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki i gotować do momentu, aż owoce się rozpadną. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Odstawić do wystygnięcia.

Krem Mascarpone z truskawką
Składniki:
250gŚmietana 35% (1)
250gMascarpone
15gSanett Dreidoppel
15gPasta Truskawka Dreidoppel (kod 0207)
60gCukier
400gŚmietana 35%
Przygotowanie:

Śmietanę (1) zagotować z cukrem i rozpuścić w niej Sanett. Następnie dodać mascarpone oraz pastę truskawkową i dokładnie wymieszać. Na końcu połączyć z zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki na 12 godzin do zastygnięcia. Zimny zastygnięty krem ubić w mikserze, na średnich obrotach.

Beza
Składniki:
150gBiałka
150gCukier
Przygotowanie:

Białko z cukrem ubijać do momentu uzyskania jednolitej sztywnej piany. Bezę wyszprycować na pergaminie za pomocą worka cukierniczego. Posypać wiórkami kokosowymi i suszyć przez 90 minut w piecu o temperaturze 90ᴼC.

Dekoracje

Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

  • Arkusz Grillage Biały Barbara Decor (kod 333022)
  • Świeże zioła

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Spinning Grillage
Spinning Grillage
Film Receptura Zdjęcie
Monoporcje Meso karmelowy deser
Monoporcje Meso
Receptura Zdjęcie
Tort Dżungla
Tort Dżungla
Zdjęcie
czekoladowe praliny krojone
Praliny krojone
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Desery w gastronomii

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Desery na lato dla Gastronomii