Jesienny deser „Jesień Sublime” łączy brownie, mus waniliowy i orzechowy

Jesień Sublime

Deser, który łączy ciepło jesiennych barw z wyrafinowaną formą. Na bazie brownie i kruchej warstwy z prażynek royal spoczywają kuliste monoporcje z musu waniliowego i musu z orzechów laskowych. Całość wieńczą czekoladowe Liście Mimoza Marble, Liście deserowe oraz liście wierzby, tworząc elegancką kompozycję pełną harmonii i jesiennego uroku.
„Jesień Sublime” to subtelna gra tekstur, smaków i kolorów — deser, który zachwyca finezją i naturalnym pięknem.

ZdjęcieReceptura
Pobierz recepturę

RECEPTURA

Brownie
Składniki:
125gMasło
25gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
175gCukier
2sztJaja
90gMąka pszenna
25gKakao Extra Dark Barima Artisanal (kod 22/24GT781)
Przygotowanie:

Roztopić masło z czekoladą. Dodać cukier oraz jaja i dokładnie wymieszać, dodając na końcu mąkę i kakao. Nałożyć masę do prostokątnych rantów 15x10 cm i piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Masa prażynkowa
Składniki:
60gCzekolada mleczna 34% Barima Artisanal (kod CHL35XXC3)
10gTłuszcz kakaowy Barima Artisanal (kod 2371)
50gMasło
75gPrażynki Royal Barima Artisanal (kod 332451)
Przygotowanie:

Roztopić czekoladę z tłuszczem kakaowym i masłem w temp. 42°C. Dodać prażynki i wymieszać. Rozsmarować masę na upieczonym brownie, odstawić do zastygnięcia, a następnie przekroić na pół, uzyskując dwa trójkąty.

Mus z białej czekolady z wanilią
Składniki:
62gŚmietana 30%
13gSanett Dreidoppel (kod 0320)
125gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
125gUbita Śmietana 30%
10gPasta Wanilia Dreidoppel (kod 67310)
Przygotowanie:

Zagotować śmietanę z Sanettem i zalać nią czekoladę z pastą waniliową. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Mus przełożyć do formy silikonowej i zamrozić.

Mus orzechowy
Składniki:
90gŚmietana 30%
10gSanett Dreidoppel (kod 0320)
75gCzekolada mleczna 34% Barima Artisanal (kod CHL35XXC3)
100gPasta orzechowa 100% prażony orzech laskowy Barima Artisanal (kod 3310)
180gUbita Śmietana 30%
Przygotowanie:

Zagotować śmietanę z Sanettem. Zalać nią czekoladę i dodać pastę z orzechów laskowych. Ostudzić do 30°C, dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Wlać mus do silikonowej formy i zamrozić.

Krem ‘Irish Cream’ do dekoracji
Składniki:
250gŚmietana 35% (1)
60gCukier
15gSanett Dreidoppel (kod 0320)
250gMascarpone
100gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
50gPasta Irish Cream Dreidoppel (kod 00265)
400gŚmietana 35% (2) – zimna
Przygotowanie:

Śmietanę (1) zagotować z cukrem i rozpuścić w niej Sanett. Następnie dodać mascarpone, pastę Irish Cream oraz czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia wszystkich składników. Na końcu połączyć z zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Zimny zastygnięty krem ubijać mikserem na średnich obrotach.

Polewa nabłyszczająca 1
Składniki:
75gCukier
150gWoda (1)
150gSyrop glukozowy
100gMleko skondensowane
10gŻelatyna
50gWoda (2)
150gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
1gBrązowy barwnik
2gŻółty barwnik
Przygotowanie:

Namoczyć żelatynę w wodzie (2). Podgrzać wodę (1) z cukrem i syropem glukozowym do 103°C. Dodać mleko skondensowane i masę żelatynową. Na końcu dodać białą czekoladę oraz barwniki. Wymieszać za pomocą blendera, przykryć folią i odstawić do lodówki. Zamrożone musy oblewać polewą o temp. 30-35°C.

Polewa nabłyszczająca 2
Składniki:
75gCukier
150gWoda (1)
150gSyrop glukozowy
100gMleko skondensowane
10gŻelatyna
50gWoda (2)
150gCzekolada mleczna 34% Barima Artisanal (kod CHL35XXC3)
Przygotowanie:

Namoczyć żelatynę w wodzie (2). Podgrzać wodę (1) z cukrem i syropem glukozowym do 103°C. Dodać mleko skondensowane, namoczoną żelatynę oraz mleczną czekoladę. Wymieszać za pomocą blendera, a następnie schłodzić. Zamrożone musy oblewać polewą o temp. 30-35°C.

Dekoracje

Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
- LIŚCIE DESEROWE zestaw (kod 33992)
- LIŚCIE MIMOZA MARBLE (kod 3395))
- LISTKI WIERZBY (kod 333307)

schemat

Jesienny deser z musem czekoladowym

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Jesienna Impresja
Jesienna Impresja
Receptura Zdjęcie
Spadające liście
Spadające liście
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie