Magiczna kula

Magiczna kula

Nietuzinkowy deser na talerzu, podany w szklanej kuli, pasuje do eleganckiej restauracji. Wytrawna ziemia jadalna, puree kokosowe, pianka karmelowa i smoczy owoc wzbudza podziw i zachwyca egzotycznym smakiem.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

JEŻOWIEC
JEŻOWIEC
Kod 331561
CZEKOLADA DESEROWA 72%
CZEKOLADA DESEROWA 72%
Kod CHN72XXA3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

PIANKA KARMELOWA
Składniki:
100 gCukier
100 gŚmietana 32%
10 gPasta Waniliowa Dreidoppel (kod 67310)
400 gUbita Śmietana 32%
30 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Z cukru ugotować karmel, zalać gorącą śmietaną i mieszać, aż karmel się rozpuści. Dodać pastę waniliową i Sanett, a następnie połączyć wszystko z ubitą śmietaną. Piankę wlać do silikonowej formy i zamrozić. Zamrożoną kulę wyciągnąć z formy i pokryć żółtym zamszem LA NATURA Barima Artisanal (kod AC0162GI).

PUREE KOKOSOWE
Składniki:
200 gMleko kokosowe
2,5 gAgar
50 gMalibu
Przygotowanie:

Rozpuścić Agar w mleku kokosowym, zagotować. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę zmiksować na gładką masę, dodać Malibu. Całość przełożyć do dyspensera.

ZIEMIA JADALNA
Składniki:
140 gCukier
20 gWoda
200 gCzekolada deserowa 72% Barima Artisanal (kod CHN72XXA3)
30 gOlej z orzecha laskowego
Przygotowanie:

Z cukru i wody ugotować syrop (115 OC), dodać czekoladę i mieszać do uzyskania konsystencji ziemi. Wystudzić. Do wystudzonej „ziemi” dodać olej i zamieszać.

SKŁADANIE DESERU

Do szklanej kuli wsypać jadalną ziemię, ułożyć kulę karmelową pokrytą zamszem na środku oraz dekoracje jeżowiec, wyszprycować puree kokosowe i ułożyć świeże owoce oraz pistacje.

DEKORACJE

Jeżowiec Barbara Decor (kod 331561)
Smoczy owoc
Blanszowana prażona pistacja niesolona Barima Artisanal (kod 6181)
Żel neutralny Barima Artisanal (kod 3100)
Zamsz smakowy żółty LA NATURA Barima Artisanal (kod AC0162GI)
Listki Wierzby Lemon Barbara Decor (kod 333308)

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Lato motyli
Lato motyli
Zdjęcie
Deser truskawkowy z miętą
Deser truskawkowy z miętą
Receptura Zdjęcie
Różane eklery
Różany ogród
Receptura Zdjęcie
Brzoskwiniowa celebracja_
Flor Blanca
Film Receptura Zdjęcie
Kratka Grillage monoporcja _Grillage square monoportion
Kwadrat Grillage
Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Desery w gastronomii

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
DESER GRILLAGE Z ROKITNIKIEM Szkolenie desery w gastronomii