Monoporcje Meso
Kruche ciasto, karmel o smaku pomarańczy, chrupiący spód i lekki mus waniliowy, a wszystko wykończone lśniącą polewą – brzmi pysznie, prawda? To deser, który łączy ciekawe smaki i piękny wygląd dzięki nowym czekoladowym dekoracjom MESO.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Mąkę wymieszać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder, wyrabiać do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Rozwałkować na grubość 5mm i wyciąć pożądane kształty. Wypiekać pomiędzy dwoma perforowanymi matami silikonowymi w temperaturze 175°C przez około 13 minut.
Podgrzać wodę z cukrem i syropem glukozowym do temperatury 180°C, tworząc karmel. Do karmelu dodać gorący sok pomarańczowy oraz pastę pomarańczową i pastę waniliową. Wymieszać i ostudzić do 50°C. Następnie wlać do czekolady, dodać tłuszcz kakaowy i wymieszać. Na końcu dodać miękkie masło. Masę zemulgować, wlać do foremek i zamrozić.
Roztopić czekoladę z masłem w temp. 42°C. Dodać pastę orzechową i wymieszać. Na końcu dodać prażynki. Gotową masę rozłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawić do zastygnięcia. Wyciąć pożądane kształty.
Zagotować mleko z Sanettem i zalać nim czekoladę, dodając pastę waniliową. Następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Połowę musu nałożyć do formy, włożyć karmel pomarańczowy i dodać kolejną cześć musu. Całość przykryć chrupiącym spodem i zamrozić.
Namoczyć żelatynę w wodzie(2). Podgrzać wodę(1) z cukrem i syropem glukozowym do 103°C. Dodać mleko skondensowane, masę żelatynową oraz czekoladę białą i mleczną. Wymieszać za pomocą blendera, dodając barwnik, a następnie schłodzić. Zamrożone monoporcje oblewać polewą o temp. 30-35°C. Gotowe monoporcje umieścić na spodach z ciasta kruchego.
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
- Meso (kod 33401)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.