Monoporcje Meso karmelowy deser

Monoporcje Meso

Kruche ciasto, karmel o smaku pomarańczy, chrupiący spód i lekki mus waniliowy, a wszystko wykończone lśniącą polewą – brzmi pysznie, prawda? To deser, który łączy ciekawe smaki i piękny wygląd dzięki nowym czekoladowym dekoracjom MESO.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

Meso dekoracja czekoladowa
Meso
Kod 33401
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
TŁUSZCZ KAKAOWY
TŁUSZCZ KAKAOWY
Kod 2371
CZEKOLADA MLECZNA 34%
CZEKOLADA MLECZNA 34%
Kod CHL35XXC3
PRAŻYNKI ROYAL
PRAŻYNKI ROYAL
Kod 332451
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

Ciasto kruche
Składniki:
500gMąka pszenna
300gMasło
120gŻółtka
100gCukier puder
Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder, wyrabiać do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Rozwałkować na grubość 5mm i wyciąć pożądane kształty. Wypiekać pomiędzy dwoma perforowanymi matami silikonowymi w temperaturze 175°C przez około 13 minut.

Karmel pomarańczowy
Składniki:
320gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
50gTłuszcz kakaowy Barima Artisanal (kod 2371)
80gMasło
140gCukier
40gSyrop glukozowy
40gWoda
280gSok pomarańczowy
20gPasta Pomarańcza Dreidoppel (kod 0201)
16gPasta Wanilia Dreidoppel (kod 67310)
Przygotowanie:

Podgrzać wodę z cukrem i syropem glukozowym do temperatury 180°C, tworząc karmel. Do karmelu dodać gorący sok pomarańczowy oraz pastę pomarańczową i pastę waniliową. Wymieszać i ostudzić do 50°C. Następnie wlać do czekolady, dodać tłuszcz kakaowy i wymieszać. Na końcu dodać miękkie masło. Masę zemulgować, wlać do foremek i zamrozić.

Chrupiący spód
Składniki:
120gCzekolada mleczna 34% Barima Artisanal (kod CHL35XXC3)
50gMasło
100gPasta orzechowa 100% / prażony orzech laskowy Barima Artisanal (kod 3310)
150gPrażynki Royal Barima Artisanal (kod 332451)
Przygotowanie:

Roztopić czekoladę z masłem w temp. 42°C. Dodać pastę orzechową i wymieszać. Na końcu dodać prażynki. Gotową masę rozłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawić do zastygnięcia. Wyciąć pożądane kształty.

Mus waniliowy
Składniki:
200gMleko
50gSanett Dreidoppel (kod 0320)
350gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
40gPasta Wanilia Dreidoppel (kod 67310)
500gUbita śmietana 32%
Przygotowanie:

Zagotować mleko z Sanettem i zalać nim czekoladę, dodając pastę waniliową. Następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Połowę musu nałożyć do formy, włożyć karmel pomarańczowy i dodać kolejną cześć musu. Całość przykryć chrupiącym spodem i zamrozić.

Polewa nabłyszczająca
Składniki:
150gWoda (1)
300gCukier
300gSyrop glukozowy
200gMleko skondensowane
120gMasa żelatynowa (20g żelatyna 210 bloom i 100g woda(2))
250gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
50gCzekolada mleczna 34% Barima Artisanal (kod CHL35XXC3)
10gBarwnik pomarańczowy
Przygotowanie:

Namoczyć żelatynę w wodzie(2). Podgrzać wodę(1) z cukrem i syropem glukozowym do 103°C. Dodać mleko skondensowane, masę żelatynową oraz czekoladę białą i mleczną. Wymieszać za pomocą blendera, dodając barwnik, a następnie schłodzić. Zamrożone monoporcje oblewać polewą o temp. 30-35°C. Gotowe monoporcje umieścić na spodach z ciasta kruchego.

Dekoracja

Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:

  • Meso (kod 33401)

schemat

Monoporcje Meso schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

czekoladowe praliny krojone
Praliny krojone
Receptura Zdjęcie
Deser Santi
Deser Santi
Zdjęcie
Motylowa Chmurka
Motylowa Chmurka
Zdjęcie
Ciemny tort z czekoladowymi motylami
Taniec motyli
Zdjęcie
Różowy bukiet
Różowy bukiet
Receptura Zdjęcie
Czekoladowe Tacos
Czekoladowe Tacos
Film Zdjęcie
Owsiane ciasteczka cz czekoladowymi dropsami
Ciasteczka owsiane
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie