Orzechowy luksus

Orzechowy luksus

Monoporcje Orzechowy Luksus to elegancka i wyrafinowana propozycja na wyjątkowe okazje. Oryginalna forma, deserowa czekolada, lekki mus, orzechy laskowe i złoto to szykowne połączenie. Deser wykończony smukłymi trójkątami Dubai z deserowej czekolady z błyszczącym, złotym nadrukiem przypominającym bogactwo i nowoczesny styl niezwykłej architektury Dubaju.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

Dubai
Dubai
Kod 33739
Pobierz recepturę

RECEPTURA

Karmel z marakują
Składniki:
350 gCukier
200 gPuree z marakui
350 gMleko kokosowe
40 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
100 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
150 gMasło
5 gPasta Marakuja Dreidoppel (kod 27520)
Przygotowanie:

Podgrzać puree z marakui i mleko kokosowe z Sanettem do 90°C. Przygotować suchy karmel z cukru i zalać ciepłym puree. Podgrzać ponownie do 103°C. Po ostudzeniu do 45°C dodać pastę Marakuja, czekoladę i masło. Całość zemulgować, przelać do foremek i zamrozić.

Mus orzechowo - migdałowy
Składniki:
180 gŚmietana 32%
20 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
150 gCzekolada mleczna 34% Barima Artisanal (kod CHL35XXC3)
50 gPasta prażony orzech laskowy 100% Barima Artisanal (kod 3310)
150 gPasta prażony migdał 60% Barima Artisanal (kod 6136)
360 gUbita Śmietana 32%
Przygotowanie:

Zagotować śmietanę z Sanettem. Zalać nią czekoladę i dodać pastę z orzechów laskowych i pastę migdałową. Ostudzić do 30°C, dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Wlać mus do połowy silikonowej formy, umieścić w środku zamrożony karmel z marakują i przykryć pozostałym musem. Całość zamrozić.

Polewa czekoladowa
Składniki:
200 gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
150 gCzekolada mleczna 34% Barima Artisanal (kod CHL35XXC3)
100 gOlej
50 gKrokant migdałowy Barima Artisanal (kod 6147)
Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę. Dodać olej oraz krokant i dokładnie wymieszać. Zamrożony deser zanurzyć polewie czekoladowej.

Krem orzechowy do dekoracji
Składniki:
250 gŚmietana 35% (1)
60 gCukier
15 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
250 gMascarpone
100 gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
50 gPasta prażony orzech laskowy 100% Barima Artisanal (kod 3310)
400 gŚmietana 35% (2) - zimna
Przygotowanie:

Śmietanę (1) zagotować z cukrem i rozpuścić w niej Sanett. Następnie dodać mascarpone i pastę orzechową i zalać czekoladą. Mieszać do rozpuszczenia składników. Na końcu połączyć z zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Zimny zastygnięty krem ubijać mikserem na średnich obrotach.

Dekoracje

Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

Dubai (kod 33739).

schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Baires Grande
Baires Grande
Zdjęcie
Monoporcje Tokyo
Monoporcje Tokyo
Zdjęcie
Tort kawowy z karmelem
Tort kawowy z karmelem
Receptura Zdjęcie
Różane eklery
Różany ogród
Zdjęcie
Brzoskwiniowa celebracja_
Flor Blanca
Zdjęcie
Kratka Grillage monoporcja _Grillage square monoportion
Kwadrat Grillage
Zdjęcie
NIEBIESKA LAGUNA
NIEBIESKA LAGUNA
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Desery w gastronomii

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
DESER GRILLAGE Z ROKITNIKIEM