Ptysie pistacjowo-porzeczkowe_Pistachio blackcurrant profiteroles

Ptysie pistacjowo-porzeczkowe

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

LISTKI WIERZBY
LISTKI WIERZBY
Kod 333307
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

CIASTO PARZONE
Składniki:
250 gWoda
250 gMleko 3,2%
200 gMasło
8 gSól
280 gMąka pszenna
480 gJaja
Przygotowanie:

Zagotować wodę z mlekiem, masłem i solą. Dodać mąkę i zaparzać cały czas mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Zaparzone ciasto ostudzić do 60°C i wyrabiać w mikserze, dodając kolejno po jednym jaju. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i uformować z niego ptysie na blaszce wyłożonej pergaminem.

KRUSZONKA
Składniki:
280 gMasło
330 gCukier trzcinowy
280 gMąka pszenna
Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki. Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru pergaminowego na grubość 2 mm i wyciąć z niego kółka nieco większe od wyszprycowanych ptysi. Ułożyć krążki na ptysiach i piec w temperaturze 160°C przez 45 min.

NADZIENIE Z CZARNEJ PORZECZKI
Składniki:
500 gCzarna porzeczka (mrożona)
150 gCukier
2,5 gKardamon mielony
Przygotowanie:

Czarną porzeczkę gotować z cukrem do momentu odparowania wody. Zmiksować za pomocą blendera i dodać mielony kardamon. Przelać do silikonowych form i zamrozić.

KREM PISTACJOWY
Składniki:
250 gŚmietana 32% (1)
250 gMascarpone
20 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
100 gPasta blanszowana prażona pistacja 100% Barima Artisanal (KOD 6115)
60 gCukier
400 gŚmietana 32% (2)
Przygotowanie:

Śmietanę (1) zagotować z cukrem i rozpuścić w niej Sanett. Następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. Na końcu połączyć z pastą pistacjową oraz z zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki na 12 godzin do zastygnięcia. Zimny zastygnięty krem ubić w mikserze, na średnich obrotach. Gotowym kremem napełnić upieczone ptysie umieszczając w środku zamrożone nadzienie z czarnej porzeczki. Pozostałą częścią kremu pistacjowego wyszprycować gniazdo na ptysiu. Środek wypełnić pastą pralinową z prażonych orzechów laskowych 60% Barima Artisanal (kod 6139)

DEKORACJA

Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:

  • Listki wierzby (kod 333307)

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Ciemny tort z czekoladowymi motylami
Taniec motyli
Zdjęcie
Różowy bukiet
Różowy bukiet
Receptura Zdjęcie
Czekoladowe Tacos
Czekoladowe Tacos
Film Zdjęcie
Owsiane ciasteczka cz czekoladowymi dropsami
Ciasteczka owsiane
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie