
Talerz pełen miłości
To efektowny deser talerzu, który łączy w sobie smak białej czekolady, owocowych żelek i lodów o smaku czarnego bzu. Subtelne dekoracje z czekolady i jadalnych kwiatów dopełniają całości, tworząc niezapomniane wrażenie.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA

Owoce czarnego bzu zagotować razem z cukrem. Zmiksować za pomocą blendera, przecedzić przez sitko. Dodać Sanett, rozpuścić w zagotowanym purée, a następnie przelać do silikonowej foremki i zamrozić.
Śmietanę połączyć z Sanettem i zagotować. Zalać czekoladę i pastę waniliową, dokładnie wymieszać. Połączyć z ubitą śmietaną. Do foremki silikonowej przełożyć mus do połowy jej objętości, włożyć zamrożoną żelkę z owoców czarnego bzu i uzupełnić musem. Zamrozić.
Z cukru, wody(1) i glukozy ugotować syrop o temperaturze 103ᴼC. Namoczyć żelatynę w wodzie(2). Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane i namoczoną żelatynę. Wymieszać za pomocą blendera. Na końcu dodać różowy barwnik. Zamrożone musy oblewać polewą o temperaturze 32ᴼC.
Żółtka, cukier i syrop glukozowy ubić na sztywną pianę, całość podgrzewając do 60°C. Mleko i śmietanę zagotować i wszystko wlać do przygotowanej wcześniej piany. Dodać pastę z czarnego bzu, owoce czarnego bzu, Sanett i posiekane liście bazylii. Przelać do naczynia i zamrozić.
Wodę z cukrem podgrzać do około 130C, dodać czekoladę i mieszać do momentu powstania konsystencji ziemi.
Zagotować śmietanę, cukier inwertowany, syrop glukozowy i Sanett. Wlać do czekolady, wymieszać. Dodać zimną śmietanę, wymieszać. Zostawić w lodówce na 12 godzin. Po użyciu ubić w mikserze planetarnym.
Maliny gotować z cukrem do momentu rozpadnicia się owoców. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Gotować do momentu odparowania wody i uzyskania konsystencji sosu.
Mango obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, dodać puree z mango i miód, dokładnie wymieszać.
Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
- Lovissimo zestaw (kod 33998),
- Serduszka (kod 33967),
- Płatki róży (kod 331558),
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.
Zapisz się na szkolenie
Desery w gastronomii


