TARTA RÓŻANA PISTACJA

TARTA RÓŻANA PISTACJA

Szlachetna pistacja w aksamitnym kremie, kruchy orzechowy korpus, konfitura z malin i sos pralinowy, to wybitne połączenie smakowe. Forma orzechowej tarty doskonale sprawdza się jako jesienny, wykwintny deser.

ZdjęcieReceptura
Pobierz recepturę

RECEPTURA

CIASTO KRUCHE ORZECHOWE
Składniki:
400 gMąka pszenna
250 gMąka orzechowa
100 gJaja
200gCukier
8 gSól
300 gMasło
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać razem w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, nałożyć do foremek do tart, a następnie schłodzić. Wypiec w temperaturze 170°C przez ok. 15 - 18 minut.

KREM PISTACJOWY
Składniki:
210 gPasta blanszowana prażona pistacja 100% Barima Artisanal (kod 6115)
250 gMascarpone
80 gCukier puder
250 gUbita śmietana 32%
16 gPasta Róża Dreidoppel (kod 25320)
Przygotowanie:

Serek mascarpone napowietrzyć z cukrem pudrem, dodać pastę z róży, pastę pistacjową i wymieszać. Do masy serowo - pistacjowej dodać ubitą śmietanę i ponownie delikatnie wymieszać.

KONFITURA Z MALIN
Składniki:
250 gPuree malinowe
10 gCukier
2 gSkrobia ziemniaczana
12 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
10 gPasta Malinowa Dreidoppel (kod 0208)
Przygotowanie:

Zagotować razem wszystkie składniki poza pastą malinową. Schłodzić do 25 - 30°C i wówczas dodać pastę malinową.

SOS PRALINOWY
Składniki:
250 gPasta pralinowa orzech laskowy 60% Barima Artisanal (kod 6139)
125 gŚmietana 32%
Przygotowanie:

Wymieszać dokładnie pastę pralinową ze śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji.

Składanie deseru

Na wypieczone tartaletki wysypać część pistacji, następnie przy użyciu worka cukierniczego wyszprycować z kremu pistacjowego kółko wewnątrz tarty. Wewnętrzną część koła wypełnić puree z malin, a zewnętrzną część - sosem pralinowym.

Całość posypać pistacjami oraz przykryć talarkiem czekoladowym z czekolady ECONOMIC 50% Barima Artisanal (kod 332576) spryskanym Barwnikiem perłowym w sprayu złotym Barima Artisanal (kod AP9939OR).

DEKORACJA

250 g Blanszowana prażona pistacja niesolona Barima Artisanal (kod 6181),
Barwnik perłowy w sprayu złoty Barima Artisanal (kod AP0201OR).

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Ciemny tort z czekoladowymi motylami
Taniec motyli
Zdjęcie
Różowy bukiet
Różowy bukiet
Receptura Zdjęcie
Czekoladowe Tacos
Czekoladowe Tacos
Film Zdjęcie
Owsiane ciasteczka cz czekoladowymi dropsami
Ciasteczka owsiane
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie