Mamy upragnione wakacje, lato, słońce i trochę odpoczynku, więc chcemy się z Wami podzielić tym, co u nas słychać. W naszej Akademii Umiejętności Inspiracja ostatnie pół roku było bardzo pracowite. Odbyło się mnóstwo szkoleń cukierniczych, wykreowaliśmy szereg nowych dekoracji czekoladowych, stworzyliśmy ogrom receptur, zdjęć i inspiracji.

W czerwcu nasi technolodzy Ana Forencia Davila i Michał Świerad odbyli niesamowitą podróż w poszukiwaniu nowych technik cukierniczych, aktualnych trendów oraz w celu podniesienia swoich kompetencji zawodowych. Odwiedzili najbardziej znaną francuską szkołę kucharską, Le Cordon Bleu Paris. Wyjątkowe i szyte na miarę indywidulane szkolenie cukiernicze poprowadził dla nich Chef Laurent Bichon – dyrektor techniczny i Chef Instruktor Pastry w le Cordon Blue. Cieszymy się, że Ana i Michał wrócili podekscytowani i pełni pomysłów, ponieważ będziemy mogli dzielić się ich wiedzą z Wami, na naszych szkoleniach.

Akademii Umiejętności Inspiracja też nie próżnujemy. Ostatnie przed wakacjami szkolenie cukiernicze pt. „Letnie desery dla gastronomii”  było niezwykłe. Znakomici szefowie kuchni i cukiernicy, którzy mieli okazję w nim uczestniczyć, stworzyli pod okiem naszych technologów 8 unikatowych deserów na talerzu. Podczas kursu poznali pomysły na komponowanie czekolady z owocami sezonowymi, wykorzystali tekstury kuchni molekularnej, bawili się smakiem, dekoracją i formą. Szkolenie spotkało się z bardzo dużym zainteresowaniem z Waszej strony, więc postanowiliśmy podzielić się jedną z receptur.

Deser talerzowy z rokitnikiem

Poznajcie wyjątkową recepturę na deser na talerzu, który znakomicie sprawdzi się w Waszej restauracji. Owoc rokitnika przeżywa ostatnio swój renesans w cukiernictwie i gastronomii, ma wyjątkowy cierpko – gorzki smak, piękny kolor i dużo witaminy C. Postanowiliśmy użyć go w naszym deserze. Dobrze skomponowany deser na talerzu powinien charakteryzować się różnymi teksturami, czasami zaskakującymi – ale zawsze do siebie pasującymi smakami, pięknym wyglądem oraz dobrej jakości produktami. Ma nas zachwycić swoją formą, dekoracją i totalnie zawładnąć smakiem.  Oto nasza propozycja:

Głównym elementem jest monoporcja w kształcie trójkąta składająca się z kruchego kakaowego ciastka, delikatnego musu z białej czekolady z rokitnikiem oraz kremu czekoladowego z mascarpone.
Na chrupiące Crumble z czekolady deserowej i orzechów laskowych układamy sorbet z rokitnika – wyjątkowe, aksamitne w konsystencji lody o pięknym soczystym kolorze i charakterystycznym smaku. Kolejnym elementem jest biszkopt na bazie mąki migdałowej otulony czekoladową Rurką grillage z chrupiącej i wyrazistej w smaku czekolady deserowej kładziemy na boku deseru. Żel z rokitnika i słodkiej pomarańczy to połączenie doskonałe, którym dekorujemy talerz tworząc piękną kompozycję, a w połączeniu z samym deserem „podbija” jego smak. „Wisienką na torcie” jest świeży tymianek, który podkreśla smak deseru oraz dekoracje z czekolady Lacrima i Punta Barbara Decor.

Recepturę do tej kreacji znajdziecie, klikając tutaj

Lato w cukiernictwie i gastronomii to naprawdę wspaniały czas zabawy owocami, kolorami i smakami. Nie obawiajcie się tego. Mamy wakacje, podróżujemy, odkrywamy nowe smaki i kolekcjonujemy wspomnienia. Do zobaczenia niebawem, ponieważ na początku jesieni będziemy mieli dla Was niespodziankę….

BL Team