Wielkanoc obchodzona jest na całym świecie w bardzo różny sposób, z tradycjami odmiennymi w zależności od kraju lub nawet regionu. Dotyczy to również wyrobów cukierniczych. Z racji zbliżającej się Wielkanocy mamy dla Was kilka słodkich receptur z całego świata, wraz z podpowiedziami jak je upiększyć czekoladowymi dekoracjami Barbara Decor.

Międzynarodowa Wielkanoc

„Co kraj, to obyczaj” – to powiedzenie aktualne jest również w świecie cukiernictwa. Na Wielkanoc na całym globie je się różnego rodzaju słodkości. Na przykład, we Włoszech na święta przygotowuje się Tiramisu oraz babeczki Panettone. Gdybyście wybrali się na święta wielkanocne do Grecji, mielibyście okazje skosztować Tsoureki doprawionego skórką pomarańczową.

W Ameryce Południowej również przygotowuje się desery na wielkanocne stoły. W Argentynie piecze się tort o czekoladowej nazwie Chocotorta lub rodzaj słodkiego chleba nazywanego Rosca de Pascua. W kraju kawy – Brazylii, popularny jest tort Negra Maluca,  który cały oblany jest czekoladową polewą. Z kolei w Paragwaju na Święta Wielkiej Nocy przygotowuje się tort Chaja, gdzie pierwsze skrzypce odgrywają kawałki bezy, wino porto i brzoskwinie.

Wszystkie te torty oraz receptury na wiele innych, poznali uczestnicy szkolenia wielkanocnego w naszej Akademii Umiejętności Inspiracja. Efekty ich 2-dniowego szkolenia znajdziecie klikając tutaj.

Dekoracje wielkanocne na torty

Torty to bez wątpienia deser szczególny. Trudność wykonania stawia je w pierwszej linii deserów, które wzbogacają nasze stoły przy okazji różnego rodzaju świąt.  Polecamy Wam tort „Wielkanocna Radość”. Ta receptura zaskoczy Was ciekawym połączeniem smaków. Czekoladowy biszkopt z chrupiącym krokantem migdałowym, intensywna, kwaskowa żelka mango, aksamitne cremeux z owocowym posmakiem wiosny i delikatny mus z białej czekolady – to zdumiewająco pyszna kompozycja.

Do dekoracji nasi Pastry Chef’s użyli nowych wielkanocnych dekoracji Barbara Decor – Uszaków i logo Wesołego Alleluja.

Recepturę tego tortu znajdziecie klikając tutaj.

Dekoracje wielkanocne na ciasta

Święta Wielkiej Nocy nierozerwalnie kojarzą się z jajkami, które uznawane są za symbol nowego życia. W portfolio Barbara Decor posiadamy cała paletę wzorów oraz kształtów inspirowanych jajkami oraz wielkanocnym klimatem. Jednym z przykładów wykorzystania takich dekoracji jest kreacja Kurczaczki Trio. W tym deserze znajdziecie pomarańczowo-mangowe cremeux, mus z białej czekolady oraz biszkopt pistacjowy. Świątecznego charakteru dodacie czekoladowymi dekoracjami Barbara Decor Kurczaczki Trio.

Inną propozycją są monoporcje Gniazda Wielkanocne. To receptura na lekki, wiosenny deser. Pyszny, waniliowy i delikatny krem pâtissière, intensywny mus cytrynowy na bazie białej czekolady i ciasto drożdżowe. Deser wykończony jest nowymi dekoracjami czekoladowymi Barbara Decor: Jajka 3d Kropki i Paski.

Recepturę tej kreacji znajdziecie klikając tutaj.

Dekoracje wielkanocne na monoporcje

Ozdabianie monoporcji warto przemyśleć odpowiednio wcześniej. Z racji na wielkość tego typu deserów możemy zastosować 1-2 dekoracje. Może nią być czekoladowa kulka (np. kulka Pluton, która kolorem przypomina żółtko kurze), motywy z zającem (Funny BunnyUszaki) lub po prostu jajka 3d z czekolady deserowej.

Z użyciem tych dekoracji polecamy Wam recepturę 3D Jajka Wielkanocne deserowe. W tej recepturze bazę stanowi masa serowa, która kryje w sobie żelkę z czarnej porzeczki. Całość ułożona jest na bardzo czekoladowym biszkopcie „Devil’s Cake”. Monoporcje okala pasek z czekolady deserowej 56% Barima Artisanal, a na wierzchu ułożona jest masa serowa pokryta zamszem w kolorze jasnej zieleni. Na samym szczycie tych słodkości proponujemy ułożyć Jajka Wielkanocne deserowe 3D ze zdobieniem z kolorze złotym. Perfekcyjnie podkreślą piękno tej receptury.

Jak wybrać dekoracje cukiernicze?

W dekorowaniu ciast, tortów i monoporcji musimy pamiętać o tematyce danej kreacji. Warto, aby elementy deseru współgrały między sobą np. były w podobnej palecie kolorystycznej lub podkreślały  daną okoliczność np. Boże narodzenie.

„Mniej znaczy więcej”. Podczas wybierania dekoracji należy pamiętać, aby nie przesłoniła ona całego deseru, a jedynie go upiększyła. Dzięki temu unikniecie skupienia wyłącznie na dekoracjach, co pozwoli widzieć kreację jako całość.

Warto również śledzić trendy, nie tylko cukiernicze. Wierzymy, że świat architektury, sztuki i mody przenika się z innymi dziedzinami życia, także z naszą branżą cukiernicza. Dlatego śledźcie nasze social media, w których co chwilę inspirujemy Was nowymi pomysłami na przygotowywanie i dekorowanie ciast, tortów oraz monoporcji.