Deser letnia bryza

Deser letnia bryza

Zaczarowany, letni ogród na talerzu – wyjątkowy deser na lato. Deserowe crumble, orzeźwiający sorbet truskawkowy, piana jogurtowa z wanilią, krem czekoladowy, truskawki z miętą i biszkopt czekoladowy dają niesamowite doznanie smakowe i wizualne.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
CZEKOLADA DESEROWA 56%
CZEKOLADA DESEROWA 56%
Kod CHN56XX3
CZEKOLADA DESEROWA 72%
CZEKOLADA DESEROWA 72%
Kod CHN72XXA3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

BISZKOPT CZEKOLADOWY
Składniki:
240 gMasło
80 gCukier puder
6 gProszek do pieczenia
2 gSól
220 gŻółtka
340 gBiałka
320 gCukier kryształ
240 gMąka pszenna
240 gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
Przygotowanie:

Spienić masło z cukrem pudrem i solą. Powoli dodawać żółtka. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Ubić białka z cukrem i dodać do pierwszej masy delikatnie mieszając. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 160°C przez ok. 15 - 20 min.

ŻEL TRUSKAWKOWY Z MIĘTĄ
Składniki:
1000 gŚwieże truskawki
200 gCukier kryształ
50 gOcet balsamiczny
12 gPasta Miętowa Dreidoppel (kod 00229)
12 gAgar
Przygotowanie:

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, następnie pokroić w kostkę. Ocet balsamiczny zagotować z cukrem tworząc gastrique. Dodać i rozpuścić Agar, dodać pastę miętową i odstawić do zastygnięcia. Zastygniętą galaretkę miksować do postaci uzyskania gładkiego żelu.

KREM CZEKOLADOWY
Składniki:
200 gŚmietana 32% (1)
200 gMascarpone
15 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
340 gŚmietana 32% (2)
45 gCukier Muscavado
80 gCzekolada deserowa 72% Barima Artisanal (kod CHN72XXA3)
Przygotowanie:

Śmietanę (1), cukier i Sanett zagotować. Następnie dodać serek Mascarpone i czekoladę, wymieszać razem do połączenia się składników. Dodać śmietanę (2). Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 h. Po wystudzeniu , krem ubijać na wysokich obrotach w mikserze.

PIANA JOGURTOWA Z WANILIĄ
Składniki:
400 gJogurt naturalny
50 gMleko
50 gCukier puder
3 gMetil
2.1 gGuma Ksantanowa
20 gPasta Waniliowa Dreidoppel (kod 67310)
Przygotowanie:

Jogurt, mleko i cukier puder zmiksować, dodać metil, gumę ksantanową, pastę waniliową i ponownie dokładnie zmiksować. Przelać do syfonu. Wbić nabój i odstawić na 2 godziny do lodówki.

SORBET TRUSKAWKOWY
Składniki:
250 gWoda
150 gCukier kryształ
50 gSyrop glukozowy
500 gPuree truskawkowe
35 gPasta Truskawkowa Dreidoppel (kod 0207)
8 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Z wody, cukru i syropu glukozowego ugotować syrop. Dodać i rozpuścić w nim Sanett. Wszystko połączyć z puree i pastą truskawkową. Przelać do pojemnika i zamrozić.

CRUMBLE
Składniki:
150 gCukier kryształ
60 gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
50 gWoda
40 gOrzechy laskowe (prażone)
10 gCukier brązowy
45 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
45 gOlej z orzecha laskowego
Przygotowanie:

Wodę i cukier zagotować do 120°C tworząc syrop. Dodać czekoladę deserową i mieszać do momentu zbrylenia. Białą czekoladę upalić w piecu w 160°C przez 20 min. Wszystkie składniki wraz z orzechami laskowymi i brązowym cukrem zmiksować w mikserze i na koniec dodać olej z orzecha laskowego i zamieszać.

Karmelizowane kawałki truskawek w miodzie i maśle

Sposób składania na talerzu:

Z zatemperowanej zabarwionej na czerwono czekolady przygotować opaskę. Do środka włożyć wykrojony biszkopt. Na biszkopcie ułożyć kolejno: skarmelizowane truskawki, krem czekoladowy, żel truskawkowy i posypać crumble. Za pomocą łyżki przygotować quenelle i ułożyć ją na boku deseru. Obok nałożyć pianę jogurtową.

Dekoracja

- Kwiatki Color Zestaw (kod 33996)
- Arkusz Grillage Biały (kod 333022)
- Świeże mikrozioła

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Motylowa Chmurka
Motylowa Chmurka
Zdjęcie
Ciemny tort z czekoladowymi motylami
Taniec motyli
Zdjęcie
Różowy bukiet
Różowy bukiet
Receptura Zdjęcie
Czekoladowe Tacos
Czekoladowe Tacos
Film Zdjęcie
Owsiane ciasteczka cz czekoladowymi dropsami
Ciasteczka owsiane
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie