Magiczna kula
Nietuzinkowy deser na talerzu, podany w szklanej kuli, pasuje do eleganckiej restauracji. Wytrawna ziemia jadalna, puree kokosowe, pianka karmelowa i smoczy owoc wzbudza podziw i zachwyca egzotycznym smakiem.
Magiczna kula - Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA Magiczna kula
PIANKA KARMELOWA
Z cukru ugotować karmel, zalać gorącą śmietaną i mieszać, aż karmel się rozpuści. Dodać pastę waniliową i Sanett, a następnie połączyć wszystko z ubitą śmietaną. Piankę wlać do silikonowej formy i zamrozić. Zamrożoną kulę wyciągnąć z formy i pokryć żółtym zamszem LA NATURA Barima Artisanal (kod AC0162GI).
PUREE KOKOSOWE
Rozpuścić Agar w mleku kokosowym, zagotować. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę zmiksować na gładką masę, dodać Malibu. Całość przełożyć do dyspensera.
ZIEMIA JADALNA
Z cukru i wody ugotować syrop (115 OC), dodać czekoladę i mieszać do uzyskania konsystencji ziemi. Wystudzić. Do wystudzonej „ziemi” dodać olej i zamieszać.
SKŁADANIE DESERU
Do szklanej kuli wsypać jadalną ziemię, ułożyć kulę karmelową pokrytą zamszem na środku oraz dekoracje jeżowiec, wyszprycować puree kokosowe i ułożyć świeże owoce oraz pistacje.
DEKORACJE
Jeżowiec Barbara Decor (kod 331561)
Smoczy owoc
Blanszowana prażona pistacja niesolona Barima Artisanal (kod 6181)
Żel neutralny Barima Artisanal (kod 3100)
Zamsz smakowy żółty LA NATURA Barima Artisanal (kod AC0162GI)
Listki Wierzby Lemon Barbara Decor (kod 333308)
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.
Zapisz się na szkolenie
Desery w gastronomii
Ana Florencia Davila
Michał Świerad










