
Taniec motyli
Uniwersalny tort z czekoladowym wiankiem oraz ziołami, pełnymi aromatu. Lekkości i trójwymiarowości dodają czekoladowe dekoracje Motyle Białe oraz Deserowe.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA

Ubić jaja z cukrem na sztywną pianę. Dodać olej i mleko. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie - pastę pomarańczową. Rozsmarować cienką warstwę na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 160°C przez 18 min. Po wypieczeniu wyciąć pożądany kształt.
Zaparzyć herbatę Earl Grey gorącym mlekiem (przez godzinę). Odcedzić i przygotować creme anglaise ze śmietany, mleka (napar z Earl Grey) cukru pudru i żółtek, w temperaturze 80°C. Dodać creme anglaise do czekolady i zemulgować. Wlać do silikonowej formy i zamrozić.
Podgrzać puree pomarańczowe z cukrem do 40°C. Dodać agar i całość gotować przez 2 minuty. Dodać pomarańcze pokrojone w kostkę i ponownie zagotować. Wlać do silikonowej foremki i zamrozić.
Zagotować śmietanę z Sanettem i pastą waniliową. Zalać nią mleczną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko połączyć z ubitą śmietaną, Przelać mus do formy silikonowej, do połowy jej objętości. Włożyć zamrożone cremeux Earl Grey i żelkę pomarańczową, następnie resztę musu i przykryć biszkoptem pomarańczowym. Całość zamrozić.
Namoczyć żelatynę w wodzie(2). Podgrzać wodę(1) z cukrem i syropem glukozowym do 103°C. Dodać mleko skondensowane, namoczoną żelatynę oraz mleczną czekoladę. Wymieszać za pomocą blendera, a następnie schłodzić. Zamrożone torty oblewać polewą o temp. 30-35°C.
Udekoruj czekoladowymi dekoracjami Barbara Decor:
- Motyle Białe (33408),
- Motyle Deserowe (33409).
schemat

Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.
Zapisz się na szkolenie
Torty, tarty i monoporcje


