Co to są prażynki francuskie?


Crispy flakes, znane także jako francuskie prażynki, oryginalnie wykonuje się z karmelizowanych i pokruszonych na kawałki suszonych naleśników, ciasteczek Crepe Dentelle, co nadaje im ich charakterystyczny smak karmelu i wanilii oraz niepowtarzalną chrupkość. Prażynki francuskie są doskonałym towarzyszem, jeśli chcesz eksperymentować z kontrastami smakowymi i konsystencją. Ich delikatny smak doskonale współgra z czekoladą, jednocześnie dodając chrupkości i głębi pralinom, ciastom, tortom i deserom. Możesz je wykorzystać, aby dodać chrupiącego akcentu gładkiemu wnętrzu deserów i poszerzyć doznania smakowe o zupełnie inną teksturę.

Prażynki Royal – chrupiące prażynki do tortów i deserów

W naszej szerokiej ofercie surowców Barima Artisanal posiadamy doskonałe, gotowe do użycia prażynki Royal. Te chrupiące prażynki do tortu, o pięknej złoto – brązowej barwie, są idealnie zbalansowane smakowo. Pakowane w wygodne 2 kg opakowania idealnie sprawdzą się jako dodatek do uzyskania chrupiących nadzień w połączeniu ze składnikami nie zawierającymi wody np. czekoladą, pastami orzechowymi czy pastami pralinowymi. Stanowią też ciekawy element dekoracyjny, którym możecie posypać bok lub wierzch tortu czy deseru.

Przepis na idealne nadzienie prażynkowe do tortu

Podajemy Wam uniwersalną recepturę na doskonałe nadzienie prażynkowe do tortu o zbalansowanej konsystencji. Pamiętajcie, że to tylko inspiracja, sami bowiem możecie bawić się smakami past orzechowych (pistacja, orzech ziemny, migdał czy orzech laskowy) i wyborem Waszej ulubionej czekolady Barima Artisanal (białej 29%, mlecznej 34% czy deserowej 56% lub 72%).


Do przygotowania nadzienia prażynkowego potrzebujecie:

Przygotowanie:

Roztopić czekoladę mleczną i dodać do niej pastę orzechową. Na końcu dodać prażynki i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na biszkopt lub spód.

Odkryjcie też recepturę na wspaniały deser Mono Royal Coffe z wykorzystaniem nadzienia prażynkowego. To klasyczny deser, podany w nietuzinkowy sposób. Biszkopt czekoladowy, przełożony prażynką orzechową, kawowym kremem chantilly oraz biszkoptem marchewkowym, zaserwowany z karmelowym popcornem i kawałkami deserowej czekolady, zaskoczy Was smakiem i formą. Recepturę znajdziesz tutaj.

Chrupiące, prażynkowe petit fours

Prażynki można też wykorzystać do wykonania przepysznych Royal Rocher, które są chrupiącą fantazją na temat trufli, mają wspaniały czekoladowy smak i niebagatelny kształt. Przepis na nie jest niezwykle prosty, wystarczy bowiem połączyć ze sobą czekoladę Barima Artisnal (mleczna 34%, biała 29%, deserowa 56% lub 72%) oraz prażynki w proporcji 2/1 (200gr czekolady, 100 gr prażynek). Należy roztopić czekoladę do 32°C lub użyć stemperowanej czekolady. Dosypać prażynki i delikatnie wymieszać do całkowitego otoczenia prażynek czekoladą. Podzielić na porcje, uformować np. na łyżeczce i odstawić do zastygnięcia.
Zobaczcie koniecznie cały przepis.

Przepis na chrupiący spód do tortu i deseru

Kolejnym doskonałym zastosowaniem chrupiących prażynek są kruche, chrupiące spody do tortów, ciast czy monoporcji. Używamy analogicznie prażynek Royal, czekolady Barima Artisnal, pasty orzechowej 100% i masła w trochę innych proporcjach, by uzyskać bardziej twardą konsystencję.

Potrzebujecie:

Przygotowanie:

Roztopić czekoladę z masłem, dodać pastę orzechową oraz prażynki i wymieszać. Uformować cienkie spody i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Cały przepis na ciasto krojone Słodka Układanka znajdziecie tutaj

Chrupiące prażynki do tortu — idealny dodatek do wielu wypieków

Prażynki do tortu otwierają drogę do wyjątkowego smaku i chrupiącej tekstury, dają nieskończone  możliwości cukierniczych inspiracji. Ich chrupkość i wyjątkowy smak karmelu i wanilii sprawiają, że są one idealnym dodatkiem do wielu wypieków, pralin czy deserów. Mogą stanowić podstawę dla wykwintnych nadzień, jak i doskonały element dekoracyjny, który podkreśli charakter każdego wypieku. Od klasycznych tortów po finezyjne petit fours czy chrupiące spody – prażynki pozwalają na eksperymentowanie z smakiem i teksturą, sprawiając, że każdy kęs jest wyjątkowym doznaniem cukierniczej przyjemności. Odkryjcie swoje kreatywne możliwości dzięki prażynkom do tortu i podążajcie za inspirującymi przepisami, które tworzymy z myślą o Was, aby stworzyć wyjątkowe wypieki.