Słodka inspiracja

Słodka inspiracja

Oryginalny tort Inspiracja zaspokaja słodkie potrzeby każdego podniebienia. Chrupiący spód na bazie preparowanego ryżu, migdałowy krem bawarski i wyrazista w smaku gruszka z cynamonem – to zaskakujące połączenie.

ZdjęcieRecepturaFilm
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

CHRUPIĄCY SPÓD
Składniki:
60 gCukier
20 gWoda
50 gRyż preparowany
70 gBiała czekolada 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
110 gPasta blanszowany prażony migdał Barima Artisanal (kod 6103)
3 gSól morska
Przygotowanie:

Skarmelizować cukier w 115°C. Dodać ryż preparowany. Rozpuść białą czekoladę i dodać do niej pastę migdałową, sól i ryż w karmelu. Przełożyć na matę silikonową i rozsmarować. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Wyciąć 3 kółka Ø14 cm.

ŻELKA GRUSZKOWA Z CYNAMONEM
Składniki:
450 gPuree gruszkowe
300 gGruszka (kostka)
15 gPasta gruszkowa Dreidoppel (kod 0211)
120 gCukier
9 gAgar
2 gCynamon
Przygotowanie:

Podgrzać puree z cukrem do 40°. Dodać agar i gruszkę pokrojoną w kostkę. Gotować przez 5 minut. Dodać cynamon i pastę gruszkową. Wylać na chrupiące spody. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

MIGDAŁOWY KREM BAWARSKI
Składniki:
210 gMleko
210 gŚmietana 30%
140 gŻółtka
140 gCukier
100 gMiód
80 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
300 gPasta blanszowany prażony migdał Barima Artisanal (kod 6103)
800 gUbita Śmietana 30%
Przygotowanie:

Wymieszać żółtka z cukrem i Sanettem, dodać mleko i śmietanę i podgrzać do 80°C. Zdjąć z ognia dodać miód, pastę migdałową i zemulgować. Dodać ubitą śmietanę.

POLEWA NABŁYSZCZAJĄCA
Składniki:
150 gWoda
300 gCukier
300 gSyrop glukozowy
200 gŚmietana 30%
20 gŻelatyna
120 gWoda
300 gBiała czekolada 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
Przygotowanie:

Namoczyć żelatynę w 120g wody. Z cukru, wody (150g) i glukozy ugotować syrop o temperaturze 103°C. Dodać białą czekoladę, śmietanę i namoczoną żelatynę. Wymieszać blenderem. Zamrożone desery oblewać polewą o temperaturze około 30°C.

DEKORACJE:

Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor: Inspiracja zestaw (kod 33102)

schemat

Słodka inspiracja - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Monoporcje komunijne
Komunijne monoporcje
Receptura Zdjęcie
Motylowa chmurka - musowy deser kokosowy z żelką mango-marakuja
Motylowa Chmurka
Film Receptura Zdjęcie
Różane trio_Rose Trio
Różane Trio
Zdjęcie
Zestaw Komunijny tort
Tort Komunijny
Zdjęcie
Jesienna Impresja
Jesienna Impresja
Receptura Zdjęcie
Spadające liście
Spadające liście
Receptura Zdjęcie
Tort Paleo
Tort Paleo
Film Receptura Zdjęcie
Czekoladowa Harmonia
Czekoladowa Harmonia
Film Receptura Zdjęcie
Monoporcje Paleo
Monoporcje Paleo
Zdjęcie